Beau Snellink moet bij het betreden van het Vikingskipet in Hamar even hebben teruggedacht aan vorig jaar maart. Toen het WK Allround in de Noorse ijshal gehouden werd, was Snellink wel present bij de trainingen, maar moest hij wegens een coronabesmetting in isolatie tijdens het toernooi. Hij kon zijn internationale debuut op een allroundtoernooi vergeten. Maar van uitstel is zeker geen afstel gekomen, zo blijkt nu. 

Sinds maart is zijn groei hard gegaan. Zowel op de vijf kilometer als de tien heeft Snellink ruim vijf seconden van zijn persoonlijk record afgereden. Zijn individuele wereldbekerdebuut leverde brons op en ook daarna won de stayer nog twee medailles in de World Cup. “Er is heel veel gebeurd de afgelopen maanden. Ik heb een goede klik met Orie, daar kan je het succes aan wijten. Met z’n zessen hebben we een mooie allroundtrein bij Jumbo-Visma, waar we de afgelopen zomer goed mee hebben kunnen trainen. Eigenlijk verliep alles perfect.”

Foto: Soenar Chamid

Zonder Sven Kramer en Patrick Roest, maar met Jorrit Bergsma is Snellink meer op de voorgrond getreden. “Die positie heb ik ook gekregen omdat Jorrit niet het voorseizoen draaide dat hij wilde. Maar ik probeer daarin mezelf te zijn, dat wil ik ook altijd blijven doen. Als ik iets kan regelen voor het team, doe ik dat met alle liefde. Verder ben ik er niet mee bezig.”

Voor de camera was Snellink wel uitgesproken. Hij uitte zijn frustratie over de afwezigheid van zijn landgenoten bij de ploegenachtervolging in Calgary. “Ik neem geen blad voor de mond en wil kunnen zeggen wat mij dwarszit. Achter die uitspraken sta ik nog steeds en daar heb ik goede reacties op gekregen, ook van de bondscoach. Aan hem had ik gevraagd of ik niet te veel gezegd had. Maar Rintje zei dat dit helemaal niet het geval was. Tuurlijk werd het niet door iedereen met enthousiasme ontvangen, maar dat hebben we achter ons gelaten. Ik kijk al uit naar de volgende ploegenachtervolging. Met Roest en Bosker hebben we een fantastische opstelling.”

Foto: Soenar Chamid

Door zijn bizarre groei de afgelopen maanden, komt Snellink steeds dichter in de buurt van Patrick Roest. Op het World Cup Kwalificatietoernooi was het verschil op de vijf kilometer bijna acht seconden, op het Daikin NK Allround slechts zes tienden. “Ik hoop dit jaar nog een keer voor Roest te eindigen. Wanneer dat is, maakt me niet zo veel uit. Elke keer lijk ik een stukje dichterbij te komen. Maar hij is ook in goeden doen, je bent niet zo maar de snelste Nederlander op de allroundvierkamp.”

De schaatser van Jumbo-Visma heeft nog wel een wens voor komend weekend. “Ik zou het mooi vinden om tegen Roest te racen,” want gek genoeg hebben de twee langeafstandsspecialisten dit seizoen de degens nog niet gekruist. Verder heeft de schaatser geen torenhoge ambities op het EK. “Ik ben niet met het podium bezig. Op de vijf en de tien kilometer wil ik goede dingen laten zien en op de kortste afstanden de schade beperken. Zolang ik maar het uiterste van mezelf vraag. Ik rijd dit toernooi voor de vijf en de tien, omdat ik dat de mooiste onderdelen vind. Voor het allrounden ga ik niet mijn hele schema omgooien, dus ik heb er ook niet veel op getraind.”

En de rest van het seizoen? “Ik wil elke rit een verstandige race neerzetten. Dat lukte me tot nu toe heel goed en dat wil ik vast blijven houden. Heel groot ben ik denk ik nog niet in het schaatsen; ik moet mezelf nog steeds bewijzen."