“Als ik toch eens wist hoe hij het allemaal voor elkaar krijgt”, reageert Bob Corby (73) op de vraag hoe het mogelijk is dat zijn pupil 6.14,7 rijdt op de 5 kilometer en even daarvoor 34,1 noteert op de 500 meter. Zondag verbaasde hij opnieuw met een baanrecord op de 1500 meter, gevolgd door een ontzettend vlakke race op de 10 kilometer “Jordan is een fenomenale atleet, het lijkt alsof hij een andere sport beoefend dan de anderen. Zó snel en vervolgens zo goed op een langere afstand…”

Patrick Roest koos zondag de aanval op de 10 kilometer, maar Stolz liet zich geen moment van de wijs brengen. “Even raakte ik bezorgd toen hij een halve baan voorsprong nam op Jordan, maar al snel sloeg de vermoeidheid toe bij Patrick”, aldus Corby. Een journalist van The New York Times vergeleek Stolz zondag op Twitter na zijn 10 kilometer met Usain Bolt die een meerkamp won met zowel de 100 meter als de marathon. Verder is er in het land van basketbal, ijshockey en American football amper aandacht voor de prestaties van Stolz, "Helemaal niet", zegt Corby, die er vervolgens aan toevoegt: "Jullie zouden die journalisten van The New York Times eens moeten bellen."

Corby kwam ruim zeven jaar geleden in contact met de familie Stolz, toen de jonge Jordan drukker was met shorttracken. Jordan koos vervolgens voor de langebaan omdat zijn kansen op succes daar groter waren. Nadat Shani Davis voor een klus naar het buitenland vertrok, klopte Stolz aan bij Corby. Hij coachte in het verleden Dan Jansen, Bonnie Blair en Nick Thometz. Hij genoot van zijn pensioen tot ene Jordan Stolz aan de telefoon hing. Corby stemde in met de vraag van Stolz, bond de schaatsen weer onder en reist sindsdien met hem de wereld over.

Stolz deed maar wat voordat hij met Corby in contact kwam, maar dat is de laatste jaren veranderd. Op de sprint is hij de laatste twee seizoenen heer en meester. Het is te danken aan het feit dat er keihard getraind wordt. Veel meer dan Nederlandse langebaanschaatsers, weten insiders. De resultaten spreken voor zich. Corby vindt het een privilege dat hij met Stolz op pad is. “Geen slecht baantje voor een opa”, lacht de coach, die heel anders is dan andere langebaancoaches. Een gedrongen postuur, brilletje, witte haren en vriendelijke uitstraling. Corby is de rust zelve en straalt dat ook uit richting zijn pupil.

Naast coach is Corby ook de persoonlijke fysiotherapeut van Stolz. Hij had hem de laatste weken dagelijks op de behandelbank en weet wanneer hij de teugels even moet laten vieren. Zaterdag bekeek Stolz de 5 kilometer op tribune A7, stoeltje 19. Naast hem zaten zijn ouders en opa. Moeder Jane reisde aan het begin van de week samen met opa naar Beieren, vader Dirk werd door problemen met zijn paspoort al bij de douane in de Verenigde Staten tegengehouden en arriveerde later. De laatste rit was nog niet gereden of Stolz werd overspoeld door fans die dolgraag op de foto wilden met het wonderkind. In Nederland is ondenkbaar dat topschaatsers zo aanraakbaar zijn, Corby maakt er geen probleem van. “Ach, hij wilde zijn ouders even zien.”

Foto: BSR Agency / Andre Weening

De afgelopen veertien maanden waren zij al veel vaker getuige van dergelijke momenten. Tweemaal voltooide Stolz de magische triple door de 500, 1000 en 1500 meter te winnen op het WK Afstanden. Dit weekend voegde hij de meest prestigieuze prijs in de sport toe aan zijn palmares: het WK Allround. Ondanks zijn jeugdige en onbevangen karakter is Stolz zich terdege bewust van de historie van het toernooi, niet voor niets noemde hij de namen Heiden, Davis en Ritsma toen hij zijn keuze motiveerde. Dat hij in Inzell koos voor het WK Allround en niet het – voor hem makkelijker te winnen – WK Sprint, is daar het bewijs van.

Voor veel schaatsers is het wereldkampioenschap allround het summum, maar het toernooi daadwerkelijk winnen? Verdomde lastig. Dat Stolz er op deze leeftijd al in slaagt, onderstreept hoe bijzonder die prestatie is. Corby noemde de 5 kilometer van zaterdag een race die Stolz ‘flat out’ reed, maar gedurende de wedstrijd leek het de jongeling weinig moeite te kosten. Tegelijkertijd verbeterde hij op de afstanden waar hij zich op specialiseerde terwijl het endurance-programma steeds verder opgevoerd werd. “Langere ritten en meer tempo’s op de fiets, langer met de cornerbelt bezig om de bochten ook voor langere ritten te trainen. Ach, zoveel hebben we niet veranderd. Maar de focus lag wel op dit toernooi.”

De stip aan de horizon voor Stolz? De grootste schaatser aller tijden: Eric Heiden. Net als Stolz afkomstig uit Wisconsin, in 1980 winnaar van vijf gouden medailles op de Olympische Spelen. Corby is goed bevriend met Heiden en kan de twee aardig vergelijken. “Jordan is nog niet zo dominant op de 5 en 10 kilometer, hij moet echt nog verbeteren om op dat niveau te komen”, aldus Corby. Vijf individuele medailles op de Spelen van Milaan zijn derhalve ver weg. “Misschien over zes jaar, dat lijkt me slimmer.”

Foto: Soenar Chamid

De kans dat Stolz over twee jaar zijn wereldtitel allrounden gaat verdedigen is niet zo groot. “We vinden het niet zo verstandig om in een olympisch jaar op de 10 kilometer te trainen. Het is tevens de reden dat we er dit jaar zo hard voor getraind hebben.” Zwakke punten zijn ver te zoeken bij Stolz, hoewel: “Hij is slecht in het opruimen van zijn kamer… Maar op de schaats zie ik geen zwaktes.”

In Inzell werd een vinkje gezet, op naar Milaan waar Stolz de afstanden wil winnen die hij intussen al twee jaar domineert. En Corby? Die moet eerst reageren op de stroom aan appjes die hij kreeg na de overwinning van zijn pupil: “Volgens mij heb ik wel 44 berichten gekregen!”