De wereldkampioene uit Noorwegen reed ijzersterk tijdens het eerste internationale treffen van dit seizoen. Het hoeft allemaal nog niet voor Wiklund, maar de brede glimlach na haar race was wel het teken dat de Noorse er in deze fase van het seizoen goed op staat. Zonder de afwezige topvrouwen uit Nederland ging ze ruim naar de winst in een baanrecord: 4.01,88. 

Of de tijd nu binnen of buiten bereik was, Antoinette Rijpma – De Jong en Joy Beune trokken in een rechtstreeks duel vol in de aanval. Het leverde een schitterende race op waar Rijpma – De Jong haar kwaliteiten op de 1000 en 1500 meter gebruikte door snel te starten. Beune liet zich op haar beurt niet van de wijs brengen, reed haar eigen race maar verloor de Friezin geen moment uit het oog.

Foto: International Skating Union (ISU)

Toen Beune het initiatief in de tweede helft van de rit leek over te nemen, werd het een worsteling voor beiden. De bliksemstart eiste zijn tol en de voorsprong op het schema van Wiklund verdween in rap tempo. Compleet gesloopt bereikten beide vrouwen de finish. Het leverde Rijpma – De Jong (4.03,89) brons op omdat de Japanse rijdster Momoka Horikawa verraste met zilver. Beune finishte een fractie langzamer in 4,03,89 en werd vierde in een aantrekkelijk schouwspel.

Brons dus voor de dame van Team Jumbo-Visma, die twee weken terug op het WCKT nog buiten de boot viel op de 3 kilometer en als reserve mocht aantreden. “Maar ik heb eerder wel laten zien dat ik het kan”, vertelde ze bij de NOS. “Ik reed best een goede race. Wel met wat schoonheidsfoutjes, maar ik ben er blij mee. Je moet hard starten en het proberen. Ik ben nog wat zoekende, maar het was een mooie race.” 

Beune maakte de vechter in Rijpma – De Jong los. “We gingen allebei kapot, maar ik wilde onderdoor in de laatste bocht. Niet opgeven. Mooi dat ik het zo kan afmaken.” 

Sanne in ‘t Hof en Esther Kiel speelden een bijrol op de 3 kilometer. In ‘t Hof eindigde met 4.07,72 op de achtste plek, Kiel werd elfde met 4.11,43. Reina Anema won eerder op de dag de B-groep met 4.09,78. 

Bekijk hier alle informatie over de ISU World Cup in Obihiro.