De wereldbekercyclus van de Canadese langebaanschaatser Hayden Mayeur was er eentje vol verrassingen. Voor het eerst mocht hij afgelopen winter deelnemen aan alle zes wedstrijden. Hij verbaasde zichzelf in die reeks met meerdere finaleplaatsen en een bronzen medaille op de mass start. Daarbovenop kwam het WK-zilver dat hij pakte met de Canadese achtervolgingsploeg.  

“Ik had mezelf ten doel gesteld om een vaste waarde te worden in het Canadese wereldbekerteam. In die missie slaagde en ik haalde zelfs medailles op de World Cup en het WK. Ik reed tussen schaatsers die ik tijdens de Spelen nog op televisie bewonderde, zoals Bart Swings. Ineens stond ik met ze aan de start. Ik had niet verwacht dat ik gelijk met ze kon strijden om de punten. Veel dingen waar ik als kind van gedroomd had, kon ik dit jaar al afstrepen", vertelt Mayeur.

"Het was een emotionele winter. Ik was weken onderweg, had meerdere hoogtepunten door mijn podiumplaatsen, maar ik moest ook omgaan met de teleurstellingen van de mindere races”, beschrijft Mayeur de achtbaan aan emoties.

En toen landde de schaatser weer in Canada. Zijn achtbaankarretje was tot stilstand gekomen. “Van oktober tot en met maart had ik het gaspedaal volledig ingedrukt en ineens was het klaar.” De 25-jarige Canadees kreeg tijd om alles te verwerken. Thuis begonnen de vragen op te poppen in zijn hoofd. “Ik ben een schaatser, skate fast and turn left. We hebben artsen, verpleegkundigen, brandweerlieden, agenten en ambulancemedewerkers die elke dag hun bijdrage leveren. Hoe kan ik iets teruggeven aan de maatschappij?”

Mayeur ging in gesprek met zijn sportpsychologen. “Als nationaal team van Canada staan we niet alleen voor onszelf op het ijs, maar voor het gehele land. Ik zocht een manier om iets terug te doen voor de mensen die achter ons staan en die wij representeren. Om mijn plekje in de samenleving te vinden en mijn platform te gebruiken voor hulp aan anderen.”

De langebaanschaatser schakelde de hulp in van zijn collega’s en vond enthousiasme bij veel wintersporters. “Wij hebben niet zo vaak de kans om in contact te komen met de samenleving en deel te nemen aan liefdadigheidsevenementen. Meestal zijn het de NHL-spelers (ijshockeyers, red.) die daarvoor gevraagd worden. Veel atleten willen helpen met Skate4kids om de glimlach terug te brengen op het gezicht van de kinderen. Zonder hen kon ik dit evenement niet op touw zetten.”

Foto: Eigen foto

De Canadees wil geld inzamelen voor het Alberta Children’s Hospital, dat net als de Olympic Oval gevestigd is op de universiteitscampus. “Dit ziekenhuis draagt zorg voor meer dan 102.000 kinderen per jaar uit de omgeving van Calgary en speelt een belangrijke rol in het gezondheidssysteem in West-Canada voor jongens en meiden tot achttien jaar. Wij willen graag de kloof tussen het ziekenhuis en de topsport verkleinen”, legt Mayeur uit.

“Met onze actie focussen we ons op de ondersteuning van de mentale gezondheid. Als atleten zijn wij allemaal gevormd door de mentale battles die we hebben gehad tijdens onze carrières. Het is cruciaal te geloven in het goede doel dat je steunt”, aldus Mayeur, die zelf een bezoekje heeft gebracht aan het ziekenhuis.

“De artsen en verpleegkundigen zijn zo toegewijd in het zorgen voor de kinderen en het doen van onderzoek naar hun ziektes. Je hebt niet door hoeveel energie erin wordt gestopt. Zij doen alles om het leven van een kind te verbeteren. Op zulke momenten realiseer je je dat het een eer is om al die mensen te vertegenwoordigen. Daardoor wil je dat stapje extra zetten in moeilijke tijden. Hoe zwaar een training ook is, er zijn kinderen die een veel zwaardere strijd voeren en nog steeds een glimlach op hun gezicht kunnen toveren. Ongelofelijk inspirerend voor een topsporter.”

Foto: Eigen foto

Met verschillende vrijwilligers en atleten werkt Mayeur toe naar 13 augustus, waarop Skate4kids plaatsheeft. “Het eerste uur is exclusief voor kinderen uit het Alberta Children’s Hospital en hun familie om ze de kans te geven de atleten te ontmoeten, zonder overweldigende drukte. Daarna gaat de Olympic Oval open voor iedereen. Men kan er schaatsen, spelletjes spelen, hardlopen en eten. Kortom: drie uur plezier met atleten van het Canadees nationaal team. Zo hopen we ons doel van 50.000 dollar of meer binnen te halen voor het ziekenhuis.” Wat Mayeur betreft is het geen eenmalige actie, maar zal het komende zomers herhaald worden. “Wanneer wij met deze grote groep sporters een verschil kunnen maken voor het ziekenhuis, zijn wij dankbaar.”

Wil jij meer weten over het initiatief? Bekijk dan de website van Skate4kids.