De favorieten op de kortste afstand bij de mannen deden zaterdag niet veel voor elkaar onder. De Zuid-Koreaan Jun-Ho Kim (34,07) was slechts één honderdste sneller dan de Amerikaanse Jordan Stolz (34,08). Hoewel de tijd van het 18-jarige talent niet genoeg was voor de overwinning, reed hij wel een persoonlijk record en daarmee een wereldrecord junioren. De winnaar van de eerste World Cup in zijn geboorteland, de Canadees Laurent Dubreuil, ontving het brons (34,10). Ook de nummer vier, de Japanner Murakami, eindigde binnen vijf honderdsten van Kim (34,12).

De Nederlandse schaatsers speelden een bijrol. Dai Dai N’tab (34,41) was nipt beter dan Merijn Scheperkamp (34,43). Voor beiden geen topklassering (achtste en tiende), maar voor Scheperkamp betekende het wel een verbetering van zijn persoonlijk record, ondanks een moeizame laatste bocht. Tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi bijna één jaar geleden zette hij 34,45 op de klokken, op zaterdag haalde hij daar 0,02 seconden af.

Ook N’tab keek tevreden terug op zijn race bij de NOS: “De afgelopen maanden schaatste ik niet goed. Het is frustrerend dat je er hard voor werkt, maar dat geen enkele slag op het ijs raak is. Vandaag was een stap in de goede richting. Ik was hartstikke blij met mijn opening. In de eerste buitenbocht kon ik niet al mijn kracht kwijt. De kruising was wel goed, maar dan kom ik niet goed uit voor mijn laatste bocht en zit ik niet diep genoeg op het laatste rechte stuk. Desondanks was het mijn eerste goede race sinds december vorig jaar.”

Foto: BSR AGENCY