Voor Patrick Roest is het een valkuil gebleken om te snel te starten op hoogte. Hij behoedde zichzelf voor deze fout door in Calgary het initiatief te laten aan zijn Italiaanse tegenstander. Na ruim negen minuten leek Roest het gevecht aan te gaan met Ghiotto, toen hij enkele tienden versnelde. Maar die opleving was van korte duur te zijn, want daarna liepen de rondetijden van de Nederlander op naar hoge 31’ers. Terwijl het gat onoverbrugbaar was met zijn opponent, perste Roest er nog een snelle slotronde uit van 29,8. Ruim zes seconden voor de schaatser van Reggeborgh (12.51,51) finishte de Italiaan in een nieuw nationaal record, 12.45,10.

Roest was niet blij met zijn verlies op de eerste internationale tien kilometer van het seizoen, maar had een logische verklaring bij de NOS: “Het was geen geweldige race. De eerste vijf kilometer ging nog volgens plan. Rustig beginnen en aan het einde afbouwen. Alleen lukte dat niet. Ook op de 1500 liep het niet zoals ik wilde. Ik was moe, dat was vandaag wel te zien. We hebben deze week ervoor gekozen om veel te trainen om op het NK en EK Allround goed te zijn.”

Foto: BSR AGENCY

“Dit is namelijk niet de wedstrijd om te pieken. Op het EK wil je goed zijn, omdat het een zware strijd wordt met de Noren. Dan is deze World Cup iets minder belangrijk. Verliezen doet nog steeds pijn, want ik heb er veel moeite mee dat het niet voelt zoals ik wil. Mijn coach moet me dan vertellen dat we meer getraind hadden en dat ik er niet te veel van moest verwachten. Maar net na zo’n race denk ik daar anders over.”

Patrick Roest wist met zijn snelle slotronde ternauwernood Beau Snellink voor te blijven. “Ik wist wat de rondjes van Beau waren en dat ik rond zijn tijd reed. Dat einde kwam uit mijn tenen. Als ik geen eerste kan worden, dan maar tweede.”

Snellink baalde dat hij zijn landgenoot net voor zich moest laten, maar kon tevreden zijn met zijn tijd (12.53,34). “Het was een heel goede rit, ik reed 5,5 seconden van mijn persoonlijk record af. Elke week kom ik een stapje dichterbij Patrick, het wordt tijd om een keer voor hem te eindigen.”

Foto: BSR AGENCY

Alle uitslagen zijn hier te vinden.