De chaotische race voor de vrouwen (daarover later meer) was slechts een prelude op het mass start-spektakel bij de mannen. In die race koos Marcel Bosker het ruime sop met Felix Rijhnen, Peter Michael, Timothy Loubineaud en Artur Janicki. Ze kregen – met name door werkweigering van de Italianen die probeerden Bart Swings aan het werk te zetten – ruimte. Zoveel ruimte dat de kansen van de kopgroep met de ronde groter werden, realiseerde Bosker zich tijdig. 

“Met deze mannen was duidelijk dat ik de sterkste was in de sprint, zeker als iedereen in de kopgroep zijn werk blijft doen”, zei Bosker bij de NOS. Hij probeerde zijn makkers van de vroege vlucht aan te sporen te blijven rijden, maar geen van allen waren ze te porren voor een late uitval. Bosker sprong zelf en pakte de zege voor Livio Wenger en Bart Swings. De eerste medevluchter, Peter Michael, werd vierde. “Als je met elkaar weg bent, moet je er ook voor gaan. Dat hebben we gedaan, jammer dat die anderen het podium niet halen. Maar ik win en dat is prima.” 

Bosker maakte er deze zomer geen geheim van: hij wilde belangrijk zijn op de teamonderdelen. Op de ploegenachtervolging had hij dat met vier wereldtitels reeds bewezen, maar ook op de mass start was dat zijn doel. Hij stelde zich dienstbaar op richting Bart Hoolwerf, maar heel goed kenden de twee elkaar tot voor kort niet. Donderdagavond dineerden ze samen in het bijzijn van Roy Boeve, de ploegleider van de marathonformatie Reggeborgh. “We moesten elkaar beter leren kennen, dan weet je echt wat je van elkaar kunt verwachten en hoe zo’n rit gaat. Daar heb ik heel veel van geleerd en beiden zeiden ze: ‘Morgen is het voor jou’. En dat hebben we gedaan, leuk.” 

Zo heeft Bosker inmiddels bewezen dat hij aardig uit de voeten kan in de ‘Jorrit Bergsma-rol’. “Die vorige twee races in Obihiro en Beijing reed ik ook goed, misschien wel beter dan verwacht. Dat vind ik heel leuk, Bart is tevreden. Maar dat neemt niet weg dat er in Nederland nog een goede sprinter is, dat we meer goede aanvallers hebben. Die zijn er altijd, het is een kwestie van scherp blijven bij de wereldbekers en het NK van december.” 

Internationaal is het succes van deze opstelling in ieder geval belangrijk, meent Bosker. Hem laten rijden is gevaarlijk, en anders. "Dan kan Bart het afmaken", aldus de geboren Zwitser. Vrijdag slaagde de man uit Eemdijk er niet in om kort te eindigen. Vanuit de achtergrond had Hoolwerf moeite om door de groep te rijden en kwam bovendien ten val. Het kost hem behoorlijk wat punten in het World Cup-klassement, waar Swings de touwtjes stevig in handen heeft.