Na een succesvol eerste World Cup-weekend ging Kok met de Nederlandse ploeg op doorreis naar Beijing, waar dit weekend in de olympische ijshal de tweede World Cup gereden wordt. “Dan komen de mooie herinneringen naar boven, een prachtige ijsbaan”, zegt Kok, die er haar eerste Spelen beleefde met de zesde plek op de 500 meter. Inmiddels staat ze er veel beter voor en hoopt ze komend weekend wel mee te doen om de podiumplekken. "Heel mooi dat we hier weer schaatsen, al hoop ik dat het wel beter gaat. Toen voelde ik me goed, maar was het rommelig. Zo'n toernooi is een momentopname, maar in het sprinten kun je geen foutjes maken. Dat moet beter."

Er is in elk geval reden met vertrouwen naar het komende weekend toe te leven. De rappe vrouw uit Nij Beets levert vooralsnog op de momenten dat het nodig is. Het WCKT eind vorige maand was meer dan goed, de eerste World Cup uitstekend met tweemaal goud en een bronzen plak. “Het was sowieso al een tijd geleden dat ik nog een World Cup won, in de tijd van de coronabubbel”, aldus Kok. “Ik voel me zoveel beter dan vorig jaar, fysiek vooral. Het was een goede zomer zonder gedoe, alles ging goed. Daarom gaat het nu meteen zo voorspoedig.” 

Foto: International Skating Union (ISU)

Ze levert technisch verzorgde ritten af, vindt Kok. Er is stabiliteit. Snelle tijden komen daardoor makkelijker dan een jaar geleden. “Toen wisselde ik goede races af met slechte, nu is het stabieler. Het ging direct veel beter.” Dat geeft rust en zorgt voor minder denkwerk wat het rijden van goede races iets makkelijker maakt: “Ik heb bevestiging gehad dat ik een snelle tijd kan rijden, en weet wat mogelijk is. Vorig jaar had ik dat helemaal niet, alleen op het NK Sprint reed ik een echt snelle tijd.”  

Kok heeft vooral zin om te racen nu het zo lekker gaat, al blijft ze zelfkritisch. “Vlekkeloos was het niet”, zei de wereldkampioene over de 500 meters van afgelopen weekend. De opening en de eerste bocht, daar zit de marge. “En door wat technische dingetjes kwam de snelheid niet zo makkelijk, maar dat kan gebeuren en kan de volgende keer beter.”

Het is in deze fase van het seizoen geen ramp, weet Kok. Ze moest eind oktober pieken om World Cup-tickets te pakken en kan nu het rijden van internationale wedstrijden combineren met goede trainingen. “Dan sta je niet altijd in de beste vorm aan de start.”