Tom Mulder (19, foto boven uit Gijon), een atleet met twee paspoorten en daarom in staat voor Nederland te skaten en als Belg de wereld over te trekken om op de langebaan beter te worden, is een pientere kerel. Vorige zomer piekerend over de vraag hoe hij de verschillende disciplines zo goed mogelijk zou kunnen combineren, rees het plan een inlineteam uit de grond te stampen. Gelijkgezinde maten had-ie zo gevonden, en de centen waarmee een en ander kon worden bekostigd, waren ook vrij snel binnen. Een handomdraai is misschien wat veel eer, maar het duurde niet lang voordat Team Cadomotus Nextgen een feit was.

Het idee erachter is even simpel als doeltreffend. “We zijn alle vier nieuw bij de senioren. Dat betekent dat we moeten ervaren hoe het is op dit niveau zo goed mogelijk de eerste jaren door te komen. Hoe zit het? Hoe werkt het? Hoe kunnen we het ons door samenwerking iets eenvoudiger maken?”, zo legt de Leuvenaar uit. Hij heeft het internationale gezelschap bij elkaar gesprokkeld en is vervolgens letterlijk op de deur gaan kloppen bij mogelijke sponsors. “We worden nu ondersteund door Cadomotus, Piper en Reartu. Op dat vlak zit het goed, al blijven we op zoek naar meer partijen die ons kunnen ondersteunen.”

Mulder doet zijn verhaal, terwijl hij net in Barcelona is geland. Van daaruit vliegt hij later richting Gijon, waar de openingswedstrijd van de Europacup plaatsheeft. De tussenliggende uren vult hij met studeren (voor ingenieur). Een blik op de startlijst van de 19e Trofeo Internacional Villa de Gijon leert dat hij met Berber Vonk de enige Nederlandse deelnemer is. “Ik denk dat dit toernooi voor veel Nederlanders aan de vroege kant is. Het schaatsseizoen is net voorbij, degenen die dat combineren met skaten, nemen nu hun rust. Bovendien hebben Nederlandse rijders niet zo de gewoonte heel ver te reizen om aan Europacups mee te doen", meent Mulder, die ruim een maand geleden namens Belgie meedeed aan het WK langebaan voor junioren. Kennelijk breekt de vermoeidheid van een schaatswinter hem minder op.