Na het goud op de ploegenachtervolging van vrijdag liep de kopvrouw van Team IKO behoorlijk hard van stapel op de 5 kilometer. Met rondje 30,4 gevolgd door een reeks 31’ers nam ze al vroeg in de race afscheid van haar tegenstandster Ragne Wiklund én ook van Irene Schouten, die tot dat moment de snelste tijd had gereden. "Ging weg op 6.50, geen moment dacht ik dat het de winnende tijd kon zijn. Onderweg merkte ik wel dat ik heel goed bezig was, voelde dat ik het tempo wel enige tijd kon vasthouden. Dat gaf echt een kick, ik kon blijven schaatsen."

Die snelle start moest ze de laatste drie ronden bekopen, maar op de streep bleek haar voorsprong groot genoeg. “Alles begon te trillen, dan is het heel moeilijk om te blijven zitten. Het was aftellen. Niet dat ik compleet instortte, maar dat ik met deze tijd en zo’n verval kan winnen biedt wel perspectief voor de toekomst.” Nog geen half uur na haar winnende race was Beune alweer bezig met de toekomst. Voor het weekend wilde ze nog niet spreken van een doorbraakseizoen, dat is na de 5 kilometer wel veranderd. “Heel bijzonder dat ik deze win, dit was wel het laatste waarvan ik dacht dat ik zou kunnen winnen.”

Foto: Soenar Chamid

In haar tweede seizoen onder de vleugels van de gebroeders Erwin en Martin ten Hove is de 24-jarige schaatsster definitief aangehaakt bij de wereldtop. In december won ze de nationale titel op de 1500 meter, nog geen maand geleden pakte ze haar eerste zege in de World Cup. Nu is ze wereldkampioen: “Na het NK kwam ik in een flow, het ging steeds beter. Zit super in mijn vel, krijg veel positieve feedback van de coaches en iedereen om mij heen. Daar krijg ik zelfvertrouwen van. Elke wedstrijd ga ik genietend in.”

Na het goud van Bart Swings op zaterdag heeft Team IKO nu voor het eerst een wereldkampioene bij de vrouwen. "We zijn hier met een klein groepje, kan het ontzettend goed vinden met de jongens", omschrijft ze het teamgevoel. "Merk dat zij genieten van mijn prestaties, gisteren waren we zo blij toen Bart won. Het voelt echt als een team. Ook de staf die ik om me heen heb, ik voel me er heel erg thuis."

Beune staat later vanavond nog aan de start van de 1500 meter. Als we na de 5 kilometer iets geleerd hebben is het wel dat ook daar iets moois mogelijk is...