Verder bouwen aan de toekomst van de sport in Vlaanderen: of het nou in Thialf gebeurt of op de (ijshockey)baan van de Maurice-Richard Arena in Montréal, maakt de vier mannen en twee vrouwen van het Vlaams shorttrackbolwerk niet veel meer uit. Zolang ze in het gezelschap kunnen verkeren van professionals, slaan Stijn en Hanne Desmet, Ward Petre, Adriaan Dewagtere, Rino Vanhooren en de voormalige Nederlandse Tineke den Dulk net zo gemakkelijk hun tent op aan de andere kant van de oceaan.

Ze zijn er meer dan welkom, zo heeft hun Nederlandse coach en oud-shorttracker Ingmar van Riel ervaren tijdens de verkennende gesprekken met andere landen. “Kennelijk zijn onze prestaties zodanig goed dat iedereen de meerwaarde ziet van het toevoegen van een paar Belgische schaatsers aan een trainingsgroep. Ook het feit dat ze op persoonlijk vlak zeer sympathiek worden gevonden door de meeste andere rijders, helpt erg mee”, weet de 37-jarige Van Riel die tussen 2005 en 2010 als shorttracker deel uitmaakte van Oranje.

Foto: Rino Vanhooren

Buiten dat blijkt, zo wijzen de afgelopen weken uit, de werkwijze van beide teams redelijk identiek. “Onze visies komen aardig overeen. Ik sta met de Canadese coaches op het ijs, zo houd ik dagelijks contact met mijn eigen rijders. Een enkele keer hebben de Canadezen een andere dag-invulling dan wij. Het is interessant en leerzaam volgens een andere benadering te werken. Dat maakt mij als coach beter.”

Overigens is de geboren Voorburger iets minder blij met de huidige basis Montréal dan zijn rijdersgroep. “Ik heb een heel jong gezin: een zoontje van twee maanden en een zoon van twee jaar. Daarom vlieg ik met enige regelmaat even terug naar Nederland.” Zijn afwezigheid vormt dan geen probleem. Trainend onder leiding van de Canadese technische staf krijgen de Belgen ook aanwijzingen van de Amerikaanse vriend van Hanne Desmet, oud-schaatser Joey Mantia. Hij vervult vooralsnog tijdelijk de functie van assistent-coach.

Foto: KNSB - Shapevisions

Het moge duidelijk zijn dat Van Riels netwerk in shorttrack van pas is gekomen bij de lobby. Hoewel hij na zijn sportcarrière meende dat hij beter elders de kost kon gaan verdienen, dat ook deed, brachten de ‘kriebels’ hem weer terug in de spektakelsport. Hij werkte eerst voor het olympisch comité van Qatar, maar belandde in 2018 op de post van bondscoach in Kroatië. Naar shorttrack-maatstaven een ontwikkelingsland, maar hij slaagde erin een atlete (Valentina Ascic, red,) op de Winterspelen van Beijing te krijgen. Vervolgens kwam België in beeld, waar al dan niet toevallig de juiste beleidsmensen verschenen en brood zagen in de winterse bezigheid die qua populariteit niets heeft te betekenen.