Wie door de Instagramfeed van Thomas Krol scrolt, ziet een mix van schaats- en reisfoto’s. Als de vedette van Team Jumbo-Visma niet op de ijzers staat, brengt hij zijn tijd door op de mooiste plekken ter wereld. “We hadden na het WK Afstanden nog een clinic en daarna zijn we op het vliegtuig gestapt naar Australië.”

Het is bijna onmogelijk zo’n reusachtig land in drie weken goed te bekijken, zeggen kenners. “Moet jij eens opletten”, grapt Krol, die op reis ging met zijn vriendin Ramona Westerhuis. “We hebben in Australië fantastische dingen gezien. We hebben gedoken, zijn bij het Sydney Opera House geweest en hebben de rotsformatie Uluru (Ayers Rock) bezocht.”

Het is voor Krol dé manier om een druk seizoen te verwerken en de energievoorraad weer op peil te krijgen voor de volgende schaatswinter. “Er zijn genoeg mensen die liever thuis blijven na zo’n lange winter, dat kan ik goed begrijpen”, aldus Krol. “Ik vind het fantastisch om te reizen. Het ontdekken van andere plekken en culturen is voor mij heel belangrijk. De trekpleisters die je alleen van foto’s kent, wil ik in het echt zien. Voor mij is dat de manier om de batterij op te laden.”

De reizen van Krol gaan vooral naar bestemmingen waar het kwik ver boven de 25 graden ligt. “Ik hou niet zo van kou en de winter”, reageert Krol, een opvallend statement voor een schaatser. “Na een winterseizoen trek ik het liefst naar de zon. Even die bleke huid weer in de zon zetten, dat vind ik prettig. In Australië ging dat uitstekend.”

En zo staat er nog meer op de verlanglijst van Krol, die na zijn sportieve carrière de opleiding tot piloot zal volgen. “Een roadtrip in Californië, een rondreis door Nieuw-Zeeland en ik wil graag eens terug naar Japan. Daar ben ik al een paar keer geweest, maar dat is fantastisch. Zo kan ik een hele lijst maken en kunnen we uren doorgaan, maar ik ben geen Floortje Dessing”, lacht de schaatser.

Krol vinkte vorig jaar Mexico af. “Dat vond ik niet zo’n succes en heeft er misschien wel voor gezorgd dat de batterij voor de afgelopen winter niet helemaal opgeladen was.” Want Krol kijkt niet terug op zijn beste jaar. “Moeizaam met hier en daar een goede race”, typeert hij zijn seizoen.

Zijn trainingsprogramma – minder op inhoud en meer op snelheid - van de voorgaande jaren had steeds minder effect. Eerder leverde het nog uitstekende resultaten op, maar Krol voelde dat het anders moest om die topvorm weer structureel aan te raken. “Over het algemeen was ik niet tevreden niet met de vorm.”

Midden in de winter het plan veranderen was een risico, maar het pakte goed uit. “Met die koerswijziging heb ik samen met Jac (Orie, red.) mijn seizoen kunnen redden. Het geeft ons nu de gelegenheid om er in de zomer veel meer mee aan de slag te gaan.” Het behalen van zilver en brons in een kolkend Thialf tijdens het WK Afstanden was meer dan een pleister op de wonden. “Natuurlijk wil ik wereldkampioen worden, maar er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze twee medailles halen op het hoogste toneel.”

Krol keek met voldoening terug op een hectisch jaar. “Het was vooral een leerzaam seizoen, uit zo’n periode neem je veel mee. Vooral zaken waar ik snel beter van word. Ik moet toch zwaardere intervalblokken op de fiets doen”, concludeert de olympisch kampioen op de 1000 meter.

Bovendien zette Jordan Stolz de Nederlanders op scherp: “Het is een feit dat wij het beter moeten doen om hem te verslaan, hij heeft fantastisch gepresteerd. Ik ga graag de strijd met hem aan als ik ook die topvorm heb, dat was afgelopen seizoen eigenlijk op geen enkel moment het geval.”