Deze keer was Marijke Groenewoud de feestneus van Jillert Anema’s brigade. Verdiend? Dat zeker, want de hoogblonde rondde het opnieuw strakke ploegspel keurig met een degelijke solo af, zo na Groningen haar tweede marathonzege van het seizoen bijschrijvend. Arrianna Pruisscher werd tweede door Van Maaren in de sprint te kloppen.

Stek drie dus voor de 26-jarige Zuilichemse van BDM-BTZ, die er niet blij van kon worden. Ze baalde vooral van de ontknoping in de wedstrijd die op zo’n 27 ronden van het einde in gang was gezet. Nadat Irene Schouten veertien keer in haar eentje door de finish was gegleden, en het uitgedunde peloton nog een keer samenbalde, koos Groenewoud de aanval. Van Maaren doorzag de actie en sprong in haar spoor. Het duo kreeg snel een veilige marge, maar Anema gebaarde dat Groenewoud moest wachten op de achter haar aan schaatsende Pruisscher en Nienke Smit. Anema’s wet: “Van Maaren reed niet mee met Marijke. Simpel, dan gaat het niet door. Of samenwerken om een ronde voorsprong te nemen, of niet.”

Foto: Timsimaging

Twee duo’s smolten samen. Niet voor lang, omdat Groenewoud energie genoeg had om er alleen vandoor te gaan, op vijftien ronden van het slot. Met de hulp van Irene Schouten, die zich liet terugzakken, realiseerde ze een ronde voorsprong. De koers kon op slot, het pleit was beslecht. Volgende week een nieuwe kans voor de concurrentie, en een grote, aangezien de twee toppers dinsdag het vliegtuig naar China nemen voor een World Cup Langebaan. Dat betekent een halvering van het Zaanlander-kwartet op het ijs van Haarlem.

Het kon Van Maaren waarschijnlijk niet opbeuren. De kracht, snelheid, souplesse, tja, welke eigenschappen waren er nog meer op grond waarvan de meiden van Anema zoveel beter zijn dan de rest van het peloton? Om gek van te worden. Ze had niet overgenomen in de ontsnapping, dat was de Gelderse opgebroken. “Het is makkelijk praten vanaf de zijkant. Waarom ik niet overnam van Marijke? Omdat we slim moeten rijden. Als je net wat te veel doet, word je er dik opgelegd door Zaanlander. Of ik dat vervelend vind? Ik vind het verschil met dat team wel groot, en daarom moeten we het slim aanpakken”, aldus Van Maaren.