Zaterdagochtend mocht Diede van Oorschot als een van de eersten het ijs op. “Door een val op vrijdag moest ik de herkansingen van de 1500 meter rijden. Ik was heel blij toen ik me plaatste voor het hoofdprogramma.” Een chaotische halve finale volgde, waarin Van Oorschot een beukje uitdeelde aan de Canadese Blaise. “Er gebeurde heel veel in die rit. Ik was als derde over de streep gekomen, alleen wist ik wist niet zeker of mijn actie goedgekeurd zou worden en of een Italiaanse bestraft zou worden voor een andere actie.” In het gunstigste scenario zou Van Oorschot door zijn naar de A-finale, maar een diskwalificatie of een B-finale was ook reëel.

Na enkele spannende minuten kreeg Van Oorschot de verlossende uitslag in beeld. “Uiteindelijk mocht ik naar de A-finale. Heel vet.” In de finale nam Van Oorschot alles in zich op. “Het was een verrassing dat ik deze mocht rijden. De spanning viel dan ook van me af. Van het voorstellen vooraf, echt een soort showtje, kon ik al genieten.” Voor een nieuwe verrassing kon de 20-jarige schaatsster niet zorgen. “Ik werd laatste. Misschien had het iets beter gekund, maar dat kan het altijd. Ik was tevreden.”

Foto: ISU

Na drie zware 1500 meters mochten de shorttrackschaatsen nog één keer aan. Omdat Michelle Velzeboer geblesseerd was (zie kader), werd Van Oorschot aangewezen voor de halve finale van de vrouwenaflossing. De Nederlandse ploeg haalde als tweede de eindstrijd. “In Beijing had ik al een relay mogen rijden, maar dat was in de heats. Nu voor het eerst in de halve finale. Ik had wat efficiënter kunnen schaatsen en in tactisch opzicht zitten er wat verbeterpunten in, maar het was een heel leuke en leerzame dag”, aldus de jonge shorttrackster, die al die meters voelde in haar benen. “Ik ben echt moe. Het was zwaar vandaag."

Alle uitslagen van de zaterdag zijn hier te vinden.