Pientere vent op de skeelers, die Ter Haar (29). Zonder ploegmaten laveerde hij op een zwoele vrijdagavond in juni door een woud van groene pakken met het opschrift Reggeborgh naar een nooit verwachte zege. De nationaal kampioen had zijn talent en gevoel voor de spektakelsport aangesproken, maar ook een missie tot een gedroomd einde gebracht: als eenling succesvol opboksen tegen een bolwerk dat hij vanaf de derde week van oktober op het ijs treft, week in week uit. Alleen, dan wordt het een stuk gecompliceerder, weet de stilist van Bouwselect-Bouwpartners, door de aanwezigheid van minstens twee andere vestingen (Royal A-ware en Jumbo-Visma) die je niet zomaar omver schaatst.

Foto: Neeke Smit

Het is wél de bedoeling dat het dan ook lukt. Bij Ter Haar broeit dat plan intussen een kleine vier jaar, vanaf het moment dat hij zijn skeelerambities een beetje parkeerde. Hij was geen Bart Swings, de onbetwiste koning in het Europees rollercircuit, en wist ook al even dat hij zelfs met zes, zeven keer hard trainen niet in diens buurt zou geraken. De top als marathonschaatser bereiken lag wel binnen de mogelijkheden. Want sprak zijn vriend, zakelijk compagnon én voormalig ploegleider Roy Boeve in het verleden niet de profetische woorden dat ‘Ter Haar in elke race standaard top-7 zou moeten kunnen rijden’?

Na een uitstekende winter waarin hij regelmaat koppelde aan een lange reeks van podiumplaatsen (zes keer derde) en de vierde stek in het eindklassement om de Marathon Cup, is er geen weg terug: het is tijd om door te pakken. Luc zegt het niet met zoveel woorden – hij weegt ze sowieso af wanneer aangeroerde onderwerpen iets gevoeliger zijn – maar wekelijks optrekken met de toppers in deze sport wil hij al drie seizoenen. Corona (en daardoor geen competitie) en een knieblessure drukten z’n dadendrang echter lelijk de kop in. “Door die redenen vielen zomaar twee jaar weg. Ik zat zo nu en dan met m’n handen in het haar. Weet je hoe vervelend dat is: je goed voelen en belemmerd worden? Bij Bouwselect heb ik, onder leiding van Piet Hijlkema en Anton Ketellapper, zoveel zelfvertrouwen gekregen dat ik enorm vooruit ben gegaan.”

Foto: Neeke Smit

Ter Haar vindt het dubbel, de opmerking dat de ‘echte Luc’ aan de oppervlakte is komen drijven, de schaatser die voor de prijzen kan strijden, niet langer gekooid door de knechtenrol die hem werd toebedeeld in de teams van Boeve. “Als je vanwege een knieblessure niet vrij kunt bewegen, kun je ook geen rol vervullen. Maar”, zo stemt hij in, “ik zit bij Bouwselect op mijn plek. Hopelijk zullen de resultaten dat komende winter opnieuw aantonen.”