Hoe is het om met rijders van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS) en andere talenten uit het land te trainen?
Femke: “Ik vind het leuk! Normaal zie je elkaar alleen op wedstrijden. Nu kun je veel van elkaar leren, zoals techniek, lijnen rijden etc. De snelheid lag ook een stuk hoger.”

Brian: “Ja, de snelheid zat er goed in. Van de NTS’ers en de ouderen van de KTT’s kun je veel leren. Door naar hen te kijken en erachter te rijden doe ik veel nieuwe inspiratie op. Ik ben nu vooral bezig met ontspannen blijven schaatsen.”

Hoelang zit je al bij het KTT?

Femke: “Ik kom uit het Friese Stiens. Ik ben begonnen bij IJsvereniging Trias in Leeuwarden, daarna ben ik in het Gewest Friesland gekomen en nu zit ik voor mijn derde jaar bij het Wadro KTT Noord, onder leiding van Dave Versteeg.”

Brian: Numansdorp is waar ik vandaan kom en ik zit zes jaar bij KTT Zuidwest in Dordrecht, onder Benny Bruggemans. Het bevalt hier prima. Benny en ik kennen elkaar door en door en zijn goed op elkaar ingespeeld. Sinds twee jaar is Koen Slootweg erbij als assistent-trainer. Hij heeft recent nog in het NTS gezeten en kan goede tips geven, dus daar leer ik ook veel van.”

Een aantal van jullie leeftijd zit al in Shorttrack TeamNL. Word je hier onrustig van?
Femke: “Ja, ik vind dit wel lastig. Ik ben eerstejaarssenior. Ik had laatst een Starclass-wedstrijd en er blijven dan niet heel veel rijders in mijn categorie over. De besten zitten in een nationaal team en rijden World Cups. Ik heb met mijn trainer Dave afgesproken dat ik me dit jaar vooral focus op mijn techniek en het verbeteren van mijn uithoudingsvermogen, zodat ik nog een stapje kan maken richting de nationale top en hopelijk ook in het NTS kan komen.”

Brian: “Ik train hard en dan zien we wel, maar het is uiteindelijk het doel om in het NTS te komen en met de grote wedstrijden mee te doen. Michelle Velzeboer is de enige leeftijdsgenoot die bij de NTS zit. Bij de mannen zijn ze ouder en heb je momenteel een heel goede en brede lichting. Bij de vrouwen is dit iets minder, maar ik heb nog een paar jaar. Ik kan wel relativeren.”

Foto: Hanneke Mennens

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?
Femke: "Ik ben superblij dat ik me heb geplaatst voor de Winter Universiade (het grootste wintersportevenement voor studenten, dat van 12 tot en met 22 januari 2023 gehouden wordt in het Amerikaanse Lake Placid, red). Ik kijk er enorm naar uit om tegen Koreanen, Chinezen en Canadezen te rijden. Dat heb ik nog niet eerder gedaan. Het lijkt me een heel gave ervaring, ook omdat er een opening- en sluitingsceremonie zullen zijn. We gaan met twee meiden en vier jongens ernaartoe, waardoor er ook een mixed relay gereden kan worden: Anne Floor Otter, Bram Steenaart, Niels Kingma, Daan Kos en Zeno de Boer.”

Brian: "Vorig jaar was ik derde bij de NK Junioren op de 500 meter. Daar was ik heel blij mee. En dit seizoen heb ik tijdens de laatste Starclass een heel snelle tijd gereden op de 500 meter: 42,2 seconden. Dat gaf me ook een enorme kick. Een van mijn doelen dit seizoen was om op de 500 meter een snelle tijd te rijden. Er komt nog een Starclass-wedstrijd aan. Daar wil ik A- of B-finales rijden. Ik wil me ook graag plaatsten voor het WK Junioren. Er zijn veel goede rijders bij ons. Als ik goed rijd, denk ik dat het mogelijk is."

Studeer je ernaast?
Femke: “Ik zit nu in het eerste jaar verpleegkunde aan NL Stenden in Leeuwarden. Het combineren met shorttrack is wel een uitdaging, maar ik vind het heel leuk. Praktijkvakken worden afgewisseld met veel theorie. Ik maak er goede afspraken over met mijn studiecoach, wanneer ik weg ben voor wedstrijden. Dit overleg ik ook goed met mijn medestudenten en zij hebben er begrip voor dat ik mijn studie combineer met shorttrack. Colleges kan ik ook online volgen, maar vaak moet ik twee à drie keer in de week naar school.”

“Sinds dit seizoen woon ik op mezelf in Heerenveen met drie langebaanschaatssters. Dat is heel gezellig. We doen alle vier een andere studie en zitten in verschillende teams. Dat maakt het extra leuk. Af en toe valt school onder de trainingen, maar dan kies ik voor het trainen. Als wij in de ochtend krachttraining hebben in Thialf, heeft het NTS ijstraining. In onze rust kunnen we mooi vanaf boven naar hen kijken. Dan zien we hoe het moet”, lacht de Friezin.

Brian:
“Ik volg de online hbo-opleiding werktuigbouwkunde aan de LOI, zodat ik het makkelijk kan combineren met schaatsen. Alle colleges zijn digitaal en kan ik vanuit huis volgen. Dit bevalt me tot nu toe erg goed.”

Foto: Hanneke Mennens

Wat zijn je kwaliteiten?
Femke: "Ik kan wel goed plannen. Dat moet ook wel als ik veel train en studeer. Dit communiceer ik met mijn medestudenten en docenten. Op het ijs zijn vooral de starts en acceleraties mijn sterke punten. De 500 meter ligt mij daarom het beste, maar de 1000 meter vind ik ook leuk om te schaatsen. Daarnaast rijd ik graag mixed relays, omdat je dan met mannen in een team zit en hierdoor de snelheid extra hoog ligt."

Brian: “De laatste jaren is de 500 meter ook mijn favoriet. Op de 1000 meter kan ik eveneens goed meekomen. Ik moet het vooral hebben van mijn topsnelheid. Ik ben niet zo’n conditiebeest, maar ik kan wel heel goed plakken achter mensen. Het lengteverschil met mijn leeftijdsgenoten is best groot, maar ik zie het niet als een nadeel dat ik kleiner ben. Hierdoor kan ik juist makkelijker inhalen.”

Wie is je voorbeeld?
Femke: “Xandra Velzeboer. Hoe zij schaatst en haar rust bewaart in de race, dat vind ik superknap. Zij maakt bijna nooit fouten. Vooral omdat zij ook zo goed kan starten en accelereren, vind ik dat extra mooi om te zien. Ik heb veel bewondering voor haar, hoe ze dit allemaal doet en kan.”

Brian: “De Koreaan Yoon-gy Kwak, maar dit jaar heeft hij zich niet geplaatst voor het nationale team, dus dat is wel jammer. Kwak denkt al drie stappen vooruit. Hij heeft zo’n race-instinct met de acties die hij doet. Dat vind ik geweldig aan hem. Ik kijk ook naar Jens van ’t Wout. Bij hem zie ik dat ook terug. Hij rijdt nu zo goed. Daarnaast vind ik het leuk om Teun Boer te volgen. Met hem heb ik nog in het team gezeten vroeger, dat maakt het extra speciaal.”

Foto: Hanneke Mennens

Ga je naar de World Cup in Almaty kijken?
Femke: “Ja, daar probeer ik zoveel mogelijk van te zien en te leren. Ik vind het fijn dat het ook op YouTube wordt uitgezonden. Als de wedstrijden samenvallen met onze trainingen, dan kun je het heel eenvoudig terugkijken.”

Brian: “Jazeker! Ik kijk meestal wel. Het is leuk om te zien en ik haal er veel inspiratie uit, zoals het racen en hoe sommige rijden. Als je kan ontdekken wat voor plannetjes ze hebben, daar kan ik veel uithalen.”

Wat is je ultieme droom?
Femke: “Om onderdeel te worden van het nationaal team en ooit hoop ik naar de Olympische Spelen te mogen.”

Brian: “Olympisch kampioen worden op de 500 meter. Dat vind ik de mooiste afstand.”