Hoewel de schaatsers vaak ontevreden zijn over de omstandigheden in Polen, heeft Marijke Groenewoud mooie herinneringen aan de ijsbaan. Op 11 februari van dit jaar won ze er haar eerste individuele wereldbeker door de 1500 meter naar zich toe te trekken.

Veel rijdsters kwamen er zaterdagmiddag niet aan te pas op de schaatsmijl en worstelden met de slotronde op het zachte ijs van Tomaszów Mazowiecki. Voor Groenewoud, die ook prima uit de voeten kan op wedstrijden van minimaal zestig ronden en zich kan aanpassen aan verschillende omstandigheden, een voordeel. Halverwege het programma zette ze dan ook de snelste tijd neer. Lange tijd prijkte haar naam bovenaan het scorebord, totdat Miho Takagi over de streep kwam. De Japanse bleef ongeslagen op de 1500 meter door te finishen in 1.56,63. Groenewoud eindigde op ruime achterstand als tweede (1.57,70). "Twee keer zilver, een beetje jammer. Ik kom hier voor goud. Op het ijs voelt het best goed, alleen zijn de tijden niet snel. Misschien zijn dit mijn omstandigheden, maar ik word wel op een seconde gereden. Er is werk aan de winkel", vertelde ze bij de NOS.

Er was nog een Nederlandse rijdster die op het podium eindigde. Na vele vierde plaatsen dit seizoen mocht Joy Beune zich eindelijk opmaken voor de medailleceremonie. Haar 1.58,21 was brons waard. Helaas was de vreugde maar van korte duur...

Nog geen goud dus voor Nederland tijdens de vierde World Cup. De tweede 500 meter voor vrouwen kon daar wellicht verandering in aanbrengen. Femke Kok schaatste op vrijdag naar een zilveren medaille. Kon ze een dag later de schoonheidsfoutjes uit haar rit halen en een plekje stijgen? De wereldkampioene trad aan tegen de olympisch kampioene: Erin Jackson. De Amerikaanse toonde haar klasse en schaatste naar 37,80. Met een tijd van 38,13 restte het brons voor Kok, achter Min-Sum Kim (37,96). Voor de vijfde maal dit seizoen ontving de Nederlandse sprintster een medaille na haar 500 meter. Alleen op de olympische baan van Beijing viel ze buiten de prijzen op de kortste afstand. 

De vierde stek is vaak voor 'de eerste verliezer', maar zo voelde Marrit Fledderus zich niet. Voor haar was het de beste individuele prestatie in de wereldbeker. "Het is balen dat ik net buiten het podium val. Ik ben blij dat mijn start beter ging, want die liep de laatste tijd niet goed. Eindelijk open ik weer in 10,6. Het gat naar de nummer één is veel kleiner. Hopelijk komt die podiumplek de volgende keer. Ik zit er dichtbij, maar het moet een stukje beter. Op die laatste honderd meter kan ik nog tijd winnen. Fijn om deze World Cup-reeks zo af te sluiten", aldus de rijdster uit Sint Nicolaasga voor de camera's van de NOS.

Foto: BSR Agency