"Het krijgen van een kind is niet iets vanzelfsprekends of zomaar iets wat op verzoek komt, vooral niet als topsportster. Daar heb ik mezelf op verkeken”, aldus de 37-jarige Ensing, die haar topsportcarrière beëindigde na de wielerronde van Drenthe in oktober van 2021. Ze had een kinderwens, maar het uitblijven van de menstruatie gooide roet in het eten. Tijdens haar topsportloopbaan maakte ze gebruik van anticonceptie. "Ik had een spiraal. Nadat ik deze had laten verwijderen, heeft het bij mij een jaar geduurd voordat mijn menstruatie weer op de rit was.”

Er volgde een ziekenhuisbezoek, waar ze volledig door de molen werd gehaald om te onderzoeken waarom de ongesteldheid uitbleef. De resultaten wezen uit dat haar hormoonhuishouding nog niet in orde was. “De arts wilde het de tijd geven. Mocht het niet vanzelf op gang komen, dan zouden er vervolgstappen worden ondernomen. Dit is gelukkig niet aan de orde geweest. Een jaar en drie maanden nadat ik topsporter af was, raakte ik zwanger.”

Voor Ensing rijst de vraag of de spiraal de oorzaak was of dat een lange topsportcarrière ten grondslag lag aan het uitblijven van de menstruatie. "Sporten op hoog niveau heeft invloed op alles, ook op je hormoonhuishouding. Het is belangrijk om te begrijpen dat hormonen een grote rol spelen - niet alleen in de sport - maar ook bij het worden van moeder.”