Orzo, quiche, risotto, bananenbrood of gewoon aardappels en groente. Evelien Vijn houdt van koken en bakken. “Het brengt mij afleiding en ik vind het leuk om te doen. Dan ben je eventjes niet met je sport bezig en kun je je gedachten verzetten.”

Een uitgesproken voorkeur heeft ze niet. “Ik maak van alles, best wel wisselend. Orzo (een gedroogde pastasoort, red.) heb ik nu ontdekt. Maar het kan ook heel simpel zijn, zoals makkelijk Hollands eten. Op een rustdag pak ik juist uit, dan neem ik er uitgebreid de tijd voor.”

In het schaatsen is de 20-jarige Vijn een perfectioniste, in de keuken improviseert ze vooral. “Ik kook niet per se volgens één recept, maar combineer er een paar en geef er mijn eigen draai aan. Vaak krijg ik dan ook te horen: ‘Het lijkt alsof je maar iets doet en toch is het lekker.’ Als ik een lekker recept vind, dan noteer ik het in mijn boekje. Meestal haal ik inspiratie van Instagram, van bepaalde kookaccounts. Of ik kijk op TikTok of in kookboeken.”

Voor iemand met een passie voor het koken, moet een wekenlang schaatskamp een kwelling zijn. “Tijdens trainingskampen eet je wat de pot schaft. Ik ben altijd blij als ik daarna zelf weer mag koken. Het is niet dat ik het eten dan niet lekker vind, maar ik vind het gewoon leuk om in de keuken aan de slag te zijn. Als we met het team op pad zijn, mis ik dat wel. Bij thuiskomst ga ik dan eerst uitgebreid koken.”

Wie denkt dat de huisgenoten van Vijn volop profiteren van haar kookkunsten, heeft het mis. “We wisselen het gewoon af. En soms heb ik ook geen zin, dan houd ik het lekker simpel.” Hoewel ze tijdens Kerst voornamelijk bezig zal zijn met de voorbereidingen op het NK, zal ze toch even achter het fornuis kruipen. “Gelukkig mogen we thuis eten. Dit jaar zal ik het simpel houden, maar ik ga er zeker iets van maken.”