In Heerenveen werd Femke Kok vorig jaar wereldkampioen op de 500 meter na een matig seizoen. Vrijdag herhaalde ze dat huzarenstukje in de Canadese ijstempel van Calgary, nu na een heel mooi seizoen. Met haar snelste opening ooit, gevolgd door een uitstekende volle ronde, was het resultaat onderaan de streep indrukwekkend: 36,83. Een ruime verbetering van het Nederlands record dat ze in 2021 reed in Salt Lake City. En dat op hét belangrijkste moment van dit seizoen. “Pieken op het juiste moment, precies het doel”, reageerde Kok gevat toen ze voor de podiumceremonie even tijd had om het journaille bij te praten over haar prestatie. 

In de voorbereiding bekeek ze de wereldrecordrace van inspiratiebron Sang-Hwa Lee nog maar eens. De Koreaanse - die met 36,36 nog altijd bovenaan de ranglijst aller tijden staat - had immers ook de laatste binnenbocht, vertelde Kok. “Even kijken hoe het moet, daar haal ik motivatie uit. Haar stijl is prachtig, ik leer van haar race en het is nog steeds een waanzinnig wereldrecord.” De toptijd van Lee overleeft inmiddels meer dan tien jaar. Kok heeft de ambitie die tijd ooit uit de boeken te rijden, al voegt ze toe: “Zij was wel echt megagoed.” 

Nou, Femke Kok is ook megagoed. Een jaar na haar WK-zege in Heerenveen – in haar optiek mooier dan de gouden rit van vrijdag in Calgary – waren de verwachtingen hooggespannen. “Er kwam best veel op me af, maar ik bleef dezelfde Femke. Genoeg mensen kwamen deze week nog naar me toe: ‘Je gaat winnen’. Maar dan dacht ik: O, moet er eerst nog wel voor rijden.” Met haar nieuwe status als topsprinter moest de Nij Beetse ook leren om te gaan met die druk. “Ik liet me niet gek maken, dit moet ik kunnen. En dat heb ik vandaag laten zien.” 

Natuurlijk was er sprake van spanning en gierden de zenuwen door de keel bij de Friezin. Kok kon bouwen op ervaringsdeskundige Gerard van Velde, die op deze dag in 2002 zijn hoogtepunt beleefde met de olympische titel in Salt Lake City. “Hij zat naast me om de spanning een beetje te breken, kan wel gek worden als ik me helemaal in mezelf keer”, ging ze verder. “Gerard noemde de datum: ‘Femke, dit is een bijzondere dag’, zei hij. Het klonk als een grapje, maar wel met een reden. Ik heb gezegd dat ik mijn best zou doen, zodat het een bijzondere dag zou blijven. Hij stelde me gerust en ik ben blij dat ik het kon waarmaken.” 

Missie voltooid, in vliegende vaart naar huis. Door de val op de 1000 meter tijdens het NK Afstanden in december is Kok nog niet zeker van een plaats op het WK Sprint. Lang was ze daar boos en teleurgesteld over, maar daar maalt ze na de wereldtitel op het kortste nummer niet meer over. Zaterdag vliegt ze terug naar Nederland waardoor er net genoeg tijd is de jetlag te verwerken voordat er weer gepresteerd moet worden in Heerenveen. “Om die startplek binnen te slepen moet ik wel meedoen”, zegt Kok. Al wil ze daar nog even niet aan denken: “Hier mag ik eerst even van genieten.”