De Nederlandse vrouwen komen al vroeg in actie op de 1500 meter, het eerste onderdeel van de zaterdag. Aan Elisa Dul (rit 1) en Esther Kiel (4), Joy Beune (5) en Marijke Groenewoud (6) de taak om even over twee een tijd te zetten die Miho Takagi aan het wankelen zal brengen. De Japanse won dit seizoen alle internationale 1500 meters en sluit de schaatsmijl af tegen Ivanie Blondin. 

Op de kortste afstand bij de mannen doen drie Nederlanders mee in de A-groep. De 500 meter wordt geopend door Jenning de Boo en zijn Chinese opponent Tianlong Li. Daarna verschijnt gelijk een kanshebber op de overwinning in de baan: de Chinees Tingyu Gao. Hein Otterspeer, die op vrijdag verrast was dat zijn 1.09,80 voldoende was voor een bronzen medaille op de 1000 meter, komt in rit 4 in actie. Janno Botman heeft het zevende paar geloot. De Japanners topsprinters Yuma Murakami en Wataru Morishige kregen de slotrit toegewezen. 

Slechts twee mannen vertegenwoordigen het rood-wit-blauw in de A-divisie van de 1500 meter. Door afmeldingen van Louis Hollaar en Kjeld Nuis, beiden zijn ziek, startten Jesse Speijers en Gert Wierda op het tweede niveau in de ochtend. Marcel Bosker laat het onderdeel aan zich voorbij gaan om te focussen op de ploegenachtervolging en de vijf kilometer van zondag. Aan Wesly Dijs (rit 6) en Patrick Roest (rit 9) de taak om de Nederlandse eer hoog te houden. In de slotrit zal Jordan Stolz zijn tweede overwinning van het weekend willen pakken, na de 1000 meter van vrijdag. 

De tweede 500 meter bij de vrouwen kent wederom een onderonsje tussen de twee vrouwen van Novus: Naomi Verkerk en Dione Voskamp (rit 5). Femke Kok zal tegen Erin Jackson haar zilveren prestatie van vrijdag willen verbeteren in de achtste omloop. Marrit Fledderus komt in de negende rit in actie. De winnares van de eerste 500 meter, Min-Sun Kim schaatst in de slotrit tegen Kimi Goetz.

De lange schaatsmiddag wordt afgesloten met de ploegenachtervolging. Bij de vrouwen staat dezelfde opstelling op het ijs als tijdens het WK: Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud. In maart werd hun fenomenale race helaas niet beloond met het goud, op zaterdag staat het trio voor het eerst weer met z'n drieën aan de start. De mannenploeg is minder ervaren. Voor Bart Hoolwerf is het de derde keer dat hij dit onderdeel mag rijden internationaal, voor Gert Wierda is het zelfs zijn debuut. Gelukkig kunnen ze leunen op de ervaren Bosker.

Benieuwd naar de uitslagen van de B-groep en de gehele loting? Klik dan hier. Vanaf 13.53 zijn de wedstrijden live te volgen op NPO 1, NOS.nl en via de app.