“Bij zulke ritten geniet ik. Niet alleen omdat het een teamlid is, maar omdat het echt een mooie race was", vertelt zijn coach Jillert Anema. "Ik weet hoe moeilijk het is. Genieten", herhaalde hij. Dat het wereldrecord eraan zou gaan kwam niet geheel als een verrassing voor de ervaren coach. “Het baanrecord in Thialf is 1.07,0 en de snelste seizoentijd op een laaglandbaan was ook in de 1.07. Als je weet dat je op laagland de tijden van Thialf benadert, dan kun je op een hooglandbaan het wereldrecord pakken.”

Anema had zijn eigen verklaring voor de geweldige race van Stolz. “Hij is verliefd, joh. Dat kan niet anders. Mannen schaatsen hard om vrouwen te imponeren. Hij had een voorsprong van een seconde op de nummer twee. En twee seconden op alle Nederlanders. Jordan was vandaag heel eager om het te laten zien. Alles viel samen. Hij reed 24,1 en 25,0 na een opening van 16,1. Dan moet je constateren dat het een heel goede rit was. Hij kan ietsje sneller openen, 16 blank en vervolgens 24 rond. Dat moet kunnen, omdat hij maar negen tienden verval had. De meest ideale 1000 meter heeft 1,2 seconden verval, wat inhoudt dat hij niet snel genoeg van start was gegaan.”

Omdat Jillert Anema met zijn ploeg pas laat arriveerde na een trainingskamp in Tenerife, terwijl Stolz al in Salt Lake City was voor het Vier Continenten Toernooi, kreeg Anema nog niet de gelegenheid om hem te coachen. Wel spreken ze elkaar geregeld. “Je hoeft niet hier te zijn om contact te hebben. We hebben het over van alles en nog wat en dat is heel gezellig.” Over van alles, maar niet over het wereldrecord. “Nee, nee, nee. Niet met hem. Dat voegt niks toe. Dat is een wet. Nooit over een wereldrecord beginnen van tevoren. Het is immers iets wat nog nooit iemand gedaan heeft”, klinkt Anema.

De vrouwen van Albert Heijn Zaanlander werden tweede (Irene Schouten), vierde (Marijke Groenewoud) en achtste (Elisa Dul) op de drie kilometer. Anema was niet geheel tevreden over de races. “Als je naar de ritten kijkt, ontbrak de ontspanning. Vanochtend in de training was die er wel. Dat is toch de druk die je jezelf oplegt wanneer je op een baan rijdt die zo snel kan zijn.” Dat de late aankomst van de ploeg meermaals genoemd werd als reden voor mindere ritten irriteert Anema. “Iedereen is hier langer dan wij en toch eindigen we hier als tweede, vierde en achtste. Over drie weken is een WK. Daar moet het gebeuren.”

Alle resultaten zijn hier terug te lezen.