Gert Wierda maakte de afgelopen jaren indruk en tekende voor 2022-2023 bij Albert Heijn Zaanlander, maar kwam die zomer uit een mindere periode. Hij was overtraind en had tijd nodig om weer fit te worden. Desondanks raakte Wierda op stoom en maakte hij grote stappen toen hij eenmaal het volledige programma kon volgen. “Ik werd steeds fitter”, zegt Wierda.

Voor de start van zijn eerste jaargang bij de formatie van Jillert Anema draaide de Friese rijder weer volop mee. “Elke week was er verbetering te bespeuren, dat gaf enorm vertrouwen richting de winter. De eerste wedstrijden reed ik meteen hard: op een slechtere ijsvloer reed ik direct een dik persoonlijk record, die stap was veel groter dan gedacht.”

Na een soepel begin van het seizoen sloeg de klad erin bij de man uit Burdaard. “Nu ik erop terugkijk, ben ik daar heel slecht mee omgegaan: mijn schoen was kapot, maar ik wist eerst niet dat het aan mijn materiaal lag. Ik keek vooral naar mezelf: wat doe ik verkeerd? Wat moet beter? Ik dacht heel erg na over mijn manier van rijden en daar werd het alleen maar erger van.”

Terughoudend om zijn materiaal de schuld te geven, zocht Wierda het lange tijd bij zichzelf. “Ik zat mezelf op te vreten: het ging heel goed en ineens was dat goede gevoel helemaal weg. Ik heb wel vaker slechte momenten gehad, ook toen ik net van materiaal gewisseld was. Eerst was het goed, maar daarna liep het voor geen meter. Toen twijfelde ik over het materiaal en bleek het bij mezelf te liggen.”

De coaches van Albert Heijn Zaanlander probeerden Wierda in de tussentijd op het juiste spoor te houden. “Niet nadenken en gewoon meters maken, dat was het advies. Ik moest voelen waar de druk zat en niet piekeren over de aanzet.”

Het eureka-moment kwam op de ochtend voor het NK Allround, toen Wierda wilde beginnen aan zijn opwarmrondjes. “Ik trok mijn schoenen aan en zag ineens het gat in het leer. Tijdens het vastbinden van mijn veters zag ik zo m’n tenen. Er zat een stukje leer voor, maar ik snap niet waarom me dat niet eerder was opgevallen.”

Daarmee was het lek boven, maar het probleem nog niet opgelost. Want stap je midden in het seizoen over op nieuwe schoenen? Is een reparatie afdoende om op hetzelfde paar door te schaatsen? “Een opluchting”, noemt Wierda de vondst. “Het is nog gemaakt, maar die schoenen bleven slap. Ik had geen druk in de bochten en juist daar heb je die steun nodig. De rest van het seizoen heb ik weggegooid, zo voelde het. Ik heb niet gereden op het niveau waar ik normaal gesproken toe in staat ben.”

Foto: Neeke Smit

De frustratie over het kapotte schoeisel heeft er niet toe geleid dat Wierda ze voor altijd in een hoekje gegooid heeft. Sterker nog, op de eerste dag dat er zomerijs lag in Heerenveen trok de Burdaarder zijn oude schaatsen weer aan. “Puur om verschil te voelen tussen beide en erachter te komen of de nieuwe schoenen goed zijn. Na de dweil waren de oude schoenen alweer slap, het was geen optie om er mee verder te rijden.”

Op nieuwe schaatsen ging het direct beter met Wierda, die zijn stormachtige ontwikkeling van begin vorig seizoen graag wil doorzetten. “Alles langzamer dan mijn persoonlijk record is niet meer goed genoeg. Ik ben niet snel blij met een rit of uitslag, soms zou ik wel wat eerder tevreden zijn. Het zorgt er bovenal voor dat ik altijd het beste uit mezelf wil halen.”