De overvloedige sneeuwval van de voorbije dagen is de voornaamste spelbreker. Bovendien werkt de temperatuur niet mee: ’s nachts is het net onder het vriespunt, terwijl het kwik overdag naar de twee, drie graden klimt. De kwaliteit van een ijsvloer met bergen sneeuw erop heeft veel te lijden van dergelijke omstandigheden. Kortom: niet de juiste voorwaarden om aan schaatsen te denken.

“Toch ben ik positief, als ik kijk naar de weersverwachting voor de komende dagen”, stelt competitieleider van de KNSB, Willem Hut. “Er is goede hoop dat we het programma later deze week kunnen hervatten. Hoe en in welke volgorde, dat kan ook nog worden gewijzigd. Al streven we ernaar een logische, sportieve opbouw te handhaven, in combinatie met het houden van de toertochten.”

Foto: Neeke Smit

Geen Aart Koopmans Memorial dus, de traditionele opener van het vierluik op het affiche van de Weissensee. “De kans dat we deze race alsnog kunnen laten verrijden, is nihil. Dat laat het programma niet toe”, aldus Hut, die tegelijkertijd wat dieper ingaat op de problematiek van de organisatie. “Ervan uitgaand dat de veiligheid van de deelnemers aan toertochten en wedstrijden, plus de omstanders altijd de hoogste prioriteit heeft, moeten we goed nadenken over het parcours dat we kunnen uittekenen. Is dat breed genoeg te maken? Slaagt ijsmeester Norbert Jank erin binnen afzienbare tijd de ijskwaliteit zodanig te verbeteren dat erop kan worden gereden. Het moge duidelijk zijn dat de toestand zo snel is verslechterd de afgelopen dagen, dat je de zaak niet zomaar een, twee, drie hebt opgelapt.”

Foto: Vincent Riemersma