Koningin Suus straalt. Niet voor het eerst, evenmin voor het laatst, zoveel is zeker. Deze keer aan de Oostzee met haar papa, mama, schoonmoeder, vriend en een hele rits vriendinnen die haar achterna zijn gereisd. De zoveelste glorieuze dag in het leven van een topsportster voor wie de horizon elke dag goud mag, nee, móet kleuren. Sportieve vraatzucht in het kwadraat kenmerkt haar, en ze kan winststatistieken overleggen om eng van te worden. “Ik hoop dat jullie er ook van kunnen genieten”, zegt ze tegen de verzamelde Nederlandse media, daarbij een grote smile op haar gezicht toverend. Kampioene op de sprint (500 meter), de beste op de schaatsmijl (1500 meter). Twee op zak, er resten nog drie andere doelen die ze tijdens de slotdag van het EK zal proberen met succes af te ronden.

Foto: Soenar Chamid

Schulting heeft met krachten gesmeten, beweert ze. “Op zo’n kampioenschap is het zo’n geklooi in de groep, dat je er beter wat van weg kunt blijven. Ik heb dat gedaan door veel en vroeg op kop te rijden. Het is iets dat je wel moet kunnen. Gelukkig heb ik een pakket van benen die daartoe in staat zijn. Ik ben er blij mee. Vooral het goud op de sprint, toch niet echt mijn sterkte onderdeel, vind ik mooi. Ik bewijs opnieuw hoe allround ik ben.”

De enige kanttekening die er valt te maken aan het slot van deel 1 van het toernooi: jammer dat er nog geen duel is geweest tussen de twee kanjers van Oranje, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer. Beiden verkeren in topvorm, hebben gedomineerd in de World Cups en jagen als bezetenen op titels. Tja, dat is Schulting niet aan te rekenen. “Op een kampioenschap moet je er staan en mag je geen fouten maken. Dat heeft Xandra wel gedaan, wat vervelend is voor haar.”