“Er staat een dikke streep onder het voorseizoen, zaterdag begint het”, opent Visser het gesprek. Het is duidelijk dat de eindwinnaar van de Daikin Marathon Cup in 2022/2023 uitkijkt naar de start van het seizoen. Logisch ook, Visser eindigde vorig jaar met liefst drie overwinningen op kunstijs en een op het Zweeds natuurijs. De Westereender beleefde zodoende zijn definitieve doorbraak nadat hij in de eerste helft van het seizoen wel podiums, maar geen overwinningen greep. Het lange wachten werd beloond.

“Winnen is nooit vanzelfsprekend”, aldus Visser, die in zijn jongere jaren geen veelwinnaar was en het succes van afgelopen seizoen daardoor nog meer waardeerde. “De momenten van vorig jaar koester ik, daar heb ik echt van genoten.” De prijzen hadden volgens Visser een positieve uitwerking op de ploeg. “Er is een hechtere band ontstaan”, vindt hij. “De rolverdeling is duidelijk, iedereen weet wat hij kan verwachten.” En daarnaast: “Plezier doet winnen, zeggen ze wel eens. Maar winnen geeft ook plezier. Het team draait steeds beter, er is een flow, er wordt gelachen. De stemming was vorig jaar goed toen we niet zoveel wonnen, maar zeges doen een team goed.”

Met zijn 22 jaar heeft de afgestudeerde fysiotherapeut een heel sportleven voor zich. Zijn ontwikkeling binnen de ploeg verliep stormachtig, zijn status in het peloton veranderde afgelopen jaar. In 2021/2022, het debuutseizoen van Visser, had Jumbo met Bart Hoolwerf een sterke kopman. Tot dan toe stond de Fries in de schaduw, maar na het vertrek van de Eemdijker kwam Vissers groei in een stroomversnelling. Ineens was Visser een van de belangrijke speerpunten van Jumbo-Visma. “Dat was even wennen, individueel stond ik er niet altijd. Ik had het mezelf makkelijker kunnen maken, want er waren momenten waarop ik had moeten winnen”, zegt hij.

Foto: Neeke Smit

Maakte het vertrek van Hoolwerf, met wie Visser nu regelmatig sprint om mass-startoverwinningen, op het juiste moment de weg vrij voor het kopmanschap van de Wâldpyk? "Dat kun je zeggen omdat we gewonnen hebben. Zouden we vorig jaar niets hebben gewonnen, dan zou het anders zijn", is Visser eerlijk. Nu voelt de schaatser zich goed in zijn rol, ook door de breedte van de ploeg. “Ik vind deze rol lekker, maar de ploeg is zo sterk dat anderen het kunnen afmaken als ik een mindere dag heb.”

Remco Stam en Victor Ramler traden dit voorjaar toe tot het keurkorps van ploegleider Peter de Vries, die naast Visser bestaat uit Mats Stoltenborg, Robert Post en Jorrit Bergsma. "Mijn teamgenoten zijn niet afhankelijk van mij", vindt Visser. "Mats en Robert kunnen winnen. Met Remco moet dat nog blijken, maar die heeft individueel heel veel kwaliteit. En Jorrit? Bij hem hoef je die vraag niet eens te stellen."

Als Visser uitgespeeld wordt, is hij niet te beroerd verantwoordelijkheid te nemen. “Een nuchtere Fries, ik ga lekker op druk”, klinkt het. “Je moet ermee omgaan en dat kan ik. Hoe dat komt? Een vertrouwde omgeving, een goede sfeer in het team. Bij een gemiste kans krijg ik niet direct de wind van voren.”

De klinkende cijfers van 2022/2023 tellen niet meer als zaterdag in Groningen het startschot van de Daikin Marathon Cup 1 - Bouwselect Marathon klinkt. “Maar wat we als team opgebouwd hebben is blijvend”, weet Visser. "Ik heb deze zomer waardes getrapt die ik nog nooit trapte, mijn motor heeft weer een upgrade gehad."

Daarin schuilt ook dit jaar weer de kracht van Team Jumbo-Visma.

Klik hier voor meer informatie en tickets voor Daikin Marathon Cup 1 - Bouwselect Marathon in Groningen