“Anderhalve week geleden zou ik in het Belgische Houffalize een mountainbikewedstrijd hebben. De zaterdag voor de race was ik met enkele teamgenoten aan het inrijden en ging ik onderuit in de afdaling. Daarna ben ik nog een kwart rondje doorgefietst.” Mossinkoff viel opnieuw en moest de training afbreken. “Bij de tent van ons team wist ik niet meer wat er precies gebeurd was.”

De Noord-Hollandse ging met haar vader naar het ziekenhuis voor een scan. “Hij was dat weekend meegereisd. In het ziekenhuis heb ik wel honderd keer tegen hem gezegd dat ik gevallen was, maar dat ik er niets meer van wist. Van het moment dat ik naar het parcours fietste tot het bezoek aan het ziekenhuis ben ik kwijt.” Desondanks was op de scan geen schade te zien. “Het is jammer dat ik een hersenschudding heb, maar het had veel erger kunnen aflopen”, weet Mossinkoff.

Foto: Alexander Rebs

De houdster van het werelduurrecord op natuurijs spendeert haar dagen in de winter op de ijsbaan, in dienst rijdend voor team Van Ramshorst Renault. Om in de zomermaanden ook af en toe tot het gaatje te kunnen gaan, staat ze aan de start van verschillende mountainbikewedstrijden. “Jaren geleden gingen we met de ijsclub naar de Kids & Parents Bike School, in Limmen, die later verhuisd is naar Akersloot. Als training voor het schaatsen mountainbikete ik daar en in de duinen. Ik genoot ervan.”

“Een paar jaar terug ontstond het idee om aan een wedstrijd mee te doen. Anne Tauber (meervoudig Nederlands kampioene mountainbike én winnares van de Alternatieve Elfstedentocht in 2018) zat bij ons in de marathonploeg. Ik vroeg haar: ik zou weleens een race willen rijden, hoe zit dat? Zij heeft me wat tips gegeven en zo ben ik drie jaar geleden begonnen. Omdat het coronatijd was, heb ik er maar aan twee deelgenomen. Vorig jaar stond ik iets vaker aan de start en werd ik derde op het NK Beloften”, vertelt Mossinkoff. Een knappe prestatie voor de onervaren rijdster, zeker met het oog op de vrouwen die boven haar eindigden: Fem van Empel en Puck Pieterse.

“Dit jaar ben ik gevraagd voor een team, ViskerCycles MTB Team en rijd ik fanatiek de 3 Nations Cup.” Na twee derde plaatsen won Mossinkoff in het Duitse Saalhausen. Door alle punten op de wereldranglijst kwam ze in aanmerking voor de wereldbeker, maar die moest ze wegens haar hersenschudding laten schieten. Aangezien de komende wereldbekers of ver van huis zijn of botsen met het schaatsseizoen, zal ze haar debuut nog even moeten uitstellen.

Foto: Alexander Rebs

Voor een marathonschaatsster is de sport op twee wielen een verfrissende uitdaging. “Heel leuk, maar ook technisch. Momenteel verlies ik het daar op. We trainen één keer in de week in Spaarnwoude en door technische oefeningen verbeter ik mezelf”, geeft Mossinkoff aan. “Sommigen rijden wielerwedstrijden, anderen skeeleren en ik ben ook van mening dat het goed is om in de zomer een wedstrijdprikkel te hebben. In de trainingen ga je immers niet zo diep. Met de korte klimmetjes moet je bovendien explosief zijn en die inspanning helpt mij met het schaatsen.”