Friezin vs Westlandse. Femke Kok, geboren in Nij Beets, zit met haar vriendinnen Michelle de Jong en Marrit Fledderus in een team en gedijt al vier seizoenen bij de gezellige sfeer van Team Reggeborgh. Jutta Leerdam, geboren in ’s Gravenzande, had meer moeite om de ideale schaatsomgeving te vinden. Na avonturen bij IKO, Reggeborgh en Worldstream is ze nu op haar plek, als enige sprintvrouw bij Jumbo-Visma.

Waar de bescheiden Friezin haar 131.000 volgers op Instagram graag meeneemt in het schaatsen en af en toe een kiekje deelt met vriendinnen of op vakantie, schotelt Leerdam haar 4,3 miljoen volgers een grotere variëteit voor: naast het schaatsen post ze foto’s met Jake Paul, een reel van de catwalk in Milaan, video’s met vrienden en familie en samenwerkingen met verschillende merken. Kok schaatst het liefst vanuit de luwte naar snelle tijden, de Westlandse is zich bewust van haar bereik en schuwt het niet om taboes te doorbreken voor de camera.

Onderlinge duels. Kok en Leerdam troffen elkaar de afgelopen anderhalf jaar zes keer in een rechtstreeks duel tijdens een officiële wedstrijd. De rijdster van Jumbo-Visma won op het NK Sprint (2x) en het EK Sprint vorige winter de 1000 meters met overmacht. Alle drie races had ze minimaal 1,2 seconde voorsprong op haar directe concurrente, nummer twee Kok. Op de 500 meters die ze tegen elkaar gereden hebben, passeerde de schaatsster van Reggeborgh tweemaal als eerste de finishlijn. Alleen tijdens het EK Sprint van 2023 troefde Leerdam haar met 0,11 seconde af.

Foto: Soenar Chamid

Het rondje van de 500 meter. Het verschil op de kortste afstand maakt Femke Kok als pure sprintster in de opening. Ter vergelijking leggen we de persoonlijke records op de 500 meter naast elkaar. Tijdens het nationaal record had Kok een opening van 10,49 seconden en een rondje van 26,47. De beste tijd van Leerdam is 37,14, waarbij de eerste honderd meter in 10,61 seconden ging en de volle ronde in 26,53. De rondetijden ontlopen elkaar weinig. Ook tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi eind oktober was het rondje van de 500 meter nagenoeg gelijk in beide omlopen. Kok schaatste de volle ronde in 26,81 en 26,82, Leerdam klokte 26,96 en 26,85 

Ranke Kok vs spierbonk Leerdam. Femke Kok staat bekend om haar verfijnde techniek. De schaatsster is 1,72 meter en kruipt ineen als ze door de bochten suist. Ten opzichte van haar collega’s is ze minder in het krachthonk te vinden en dat compenseert ze met haar finesse. Leerdam is negen centimeter langer en ook een stukje zwaarder. Bewust, want ze gebruikt haar extra vet als kracht, vertelde ze na het NK vorig jaar. De zorgen om haar gewicht heeft ze losgelaten, zodat ze rake klappen op het rechte stuk kan maken en zich niet meer verzwakt hoeft te voelen door haar dieet.

De opening vs de rondjes van de 1000 meter. Jutta Leerdam is de grande dame van de 1000 meter, bijna onverslaanbaar. Het eerste rondje, van de 200 naar de 600 meter, is haar wapen. Op het WK in 2020 schaatste ze haar persoonlijk record en deed ze 26,15 seconde over de openingsronde. Kok noteerde tijdens haar PR 26,58. De start van de Reggeborghrijdster was wel sneller: 17,56 om 17,76. Omdat Leerdam meer inhoud heeft - vorige winter schaatste ze ook World Cups 1500 meter - deelt ze de grootste tik uit in de slotronde. Daarin kan ze bijna een seconde pakken op haar rivale. Ten tijde van de persoonlijke records zette Leerdam 27,93 neer en Kok 28,73. Een verschil van meer dan een seconde dus de twee sprintsters is zeker niet ongebruikelijk. 

Foto: Soenar Chamid

Titels en records. Hoewel Femke Kok pas 23 jaar is en Jutta Leerdam 24, hebben beiden al een uitgebreid palmares. Kok heeft individueel twee gouden plakken op het NK, eentje op het EK en werd afgelopen maart de eerste Nederlandse wereldkampioene 500 meter. Leerdam heeft liefst negen nationale titels, vier Europese en mocht individueel drie keer op de hoogste trede van het WK staan. Daarnaast won ze zilver tijdens de Olympische Spelen in Beijing op de 1000 meter. 

De Zuid-Hollandse heeft sinds 2018 55 keer aan de start gestaan van een wereldbeker. Op 7 maart 2020 schreef ze voor het eerst een 1000 meter in wereldbekerverband op haar naam. In het seizoen 2022-2023 was ze ongeslagen op die afstand en pakte ze vijf zeges. In totaal kwam Leerdam tot elf overwinningen. Kok begon een jaar later en kwam tot nu toe tot 38 races. Het grotere publiek leerde haar kennen tijdens de coronabubbel, toen ze alle vier de 500 meters won. Later pakte ze nog twee gouden medailles.  

Foto: Sander Chamid

De Nederlandse records op de sprintafstanden zijn eerlijk verdeeld. Als 500-meterspecialiste heeft Kok die afstand in handen: 36,96, verreden in 2021 tijdens de World Cup in Salt Lake City. Leerdam mag zich de snelste Nederlandse over 1000 meter noemen. In februari 2020 pakte ze haar eerste wereldtitel in Salt Lake City, waarbij ze de klok stopte na 1.11,84. Het nationaal record op de sprintvierkamp staat ook op naam van Leerdam. Met een World Cup in Salt Lake City en een WK Afstanden in Calgary op het programma zouden deze tijden er zomaar eens aan kunnen gaan. En wie weet wacht bij een overwinning een wereldrecord voor de snelle vrouwen.

Teamsprint. Met twee van zulke sprintkanonnen lijkt de teamsprint op papier een gelopen race voor Nederland. Toch stond het duo slechts tweemaal samen aan de start van een internationale teamsprint, mede door de drukke wereldbekerprogramma’s. Toen er werd gestreden om de wereldtitels in 2020 en 2022 bundelden Kok en Leerdam de krachten. Een gouden combinatie, want beide keren eindigde Nederland bovenaan. Ook tijdens de eerste editie, in 2019, pakte Leerdam de eerste plaats, met Letitia de Jong en Janine Smit.

Meer verhalen over het Daikin NK Afstanden, het programma en tickets vind je op de kalenderpagina