Het is een mooie relatie die is ontstaan tussen twee verschillende stichtingen: marathonteam Arktika, met een driekoppig bestuur ter ondersteuning op de achtergrond en de Utrechtse Vechtsebanen als thuisbasis, dat matcht met een contingent van enthousiaste sponsoren en donateurs uit een gebied omringd door steden in het Groene Hart. Een ‘grensoverschrijdende’ flirt hoeft niet altijd verkeerd uit te pakken, zo blijkt maar weer eens. Hoe verloopt zoiets? Heel simpel.

De ploegen van Arktika, een mannen- en vrouwenformatie die uitkomen in de Beloftedivisies, zijn er nog niet zo lang maar willen elk jaar beter worden. Financiële ondersteuning vinden om sportieve doelstellingen makkelijker te behalen blijkt echter elke keer een moeilijk verhaal. Toeval of niet, marathonrijder Rick de Ruijgt kwam een paar maanden terug via-via in contact met Albert de Koning, de grote, gepassioneerde aanjager achter Groenehartsport.nl, dat de sport (en marathonschaatsen in het bijzonder) wil stimuleren binnen de eigen regio, ’t liefst ook nog een beetje op niveau.

Landftraining Groenehartsport: Rick de Ruijgt
Landtraining voor het kwartet (vlnr) Rick de Ruijgt, Richard van Schie, Joost Schipper en Timon Veerman.

“Alles viel samen”, vertelt De Ruijgt. “Wij zochten een samenwerking en Albert zei vrijwel meteen dat Groenehartsport graag wilde doorgaan in het marathonschaatsen. Hij had naast zijn makelaardij vijf zakelijke partners, maar geen schaatsers om een team te formeren. We zijn toen aan tafel gegaan om te kijken op elke manier we er invulling aan konden geven. Ons idee van een mannen- en vrouwenteam sprak hen direct aan, terwijl Groenehartsport.nl voorheen veelal een mannenploeg op het ijs had.

Binnen Arktika moest daar eveneens over worden gepraat, omdat de teams Groenehartsport.nl zouden gaan heten en we in groengele in plaats van onze eigen blauwe pakken op het ijs zouden verschijnen. Er was ook behoefte om de bestaande organisatiestructuur te benutten en binding te houden met de schaatsvereniging Arktika. Dat is allemaal geregeld. Zo is bijvoorbeeld het nieuwe pak van Groenehartsport.nl ontworpen door Eline Stubert, tot begin dit jaar een van onze rijdsters in de vrouwenploeg.”

De vrouwen zijn overigens afgehaakt. Zij houden, zoals De Ruijgt het omschrijft, liever zelf de touwtjes in handen. “Bovendien hechten ze er veel waarde aan om in het blauw te blijven schaatsen en liggen hun ambities niet in lijn met die van Groenehartsport.nl.” Geen nood, Groenehartsport.nl is volgende maand én in elk geval de komende drie winters present in de Beloftedivisie. Voor 2024-’25 zijn Rick, Joost Schipper, Richard van Schie en Timon Veerman de B-rijders van dienst. “De Topdivisie zou leuk zijn geweest, maar de budgetten in die categorie gaan boven ons kunnen. Nu zijn de uitgaven te overzien. De naam belofte zegt het al: we hebben schaatsers die kunnen groeien, en dat is leuk”, reageert De Koning, directeur van een agrarisch makelaarskantoor.

Aan het elastiek
Rick houdt Richard in bedwang (l), Timon doet hetzelfde met Joost (r).
Elastieken, beproefde trainingsvorm voor schaatsers
Diep door de knieën, aan het elastiek uiteraard.
Ze krijgen er niet genoeg van aan het elastiek
En dat is pose drie aan het elastiek!

Trainer gezocht

Bij een nieuwe opstart kom je hobbels tegen; in het geval vanGroenehartsport.nl en de marathonmannen is het niet anders. Hoewel er op de achtergrond door het bestuur van marathonteam Arktika de nodige logistieke arbeid wordt verricht en veel zaken op orde zijn, is het nog niet gelukt om een trainer te strikken voor de mannenploeg. Daar zijn middelen voor, maar de ‘witte merel’ heeft zich nog niet aangediend. “Natuurlijk kijken wij ook rond en zoeken we in ons netwerk naar iemand”, geeft Albert de Koning aan. “We waren de voorbije jaren vooral op Den Haag gericht. Degenen die we kennen zouden gemakkelijk training kunnen geven op De Uithof. Om dat op de Vechtsebanen ook te doen, vinden ze te ver, wat ik met de huidige fileproblematiek kan begrijpen. Het zal wat tijd nodig hebben, maar ik ga ervan uit dat het wel in orde komt.”

Het team heeft wel een ploegleider: Roland Zuurveld had die rol vorig seizoen ook al.

Sprintwerk
De benen testen in de sprint: Richard, Joost, Rick en Timon (vlnr). | Foto: Neeke Smit

En dat het team wordt gevormd door rijders uit Utrecht en omstreken… “Zo voelen we dat niet hoor. Utrecht ligt aan de oostkant van het Groene Hart. We zaten met onze thuisbaan De Uithof in Den Haag, dat is het westen van het Groene Hart. Ook de Vechtsebanen rekenen we tot onze regio, geen enkel probleem. Het is dat Alphen aan den Rijn geen ijsbaan heeft, anders zouden we daar misschien zijn neergestreken.”

De Koning ziet genoeg nieuwe kansen. “Amsterdam heeft Ajax, en het Groene Hart heeft Groenehartsport: vitale mensen met ambitie die willen presteren, daar begint het mee. Zes bedrijven van ondernemers die graag voortgang en toekomstperspectief zien, en daar is deze ploeg de motor voor. Groenehartsport.nl is de initiator van het geheel. Het mannenteam hoort bij ons, maar de alliantie met de club Arktika is ook heel gebleven omdat er een achterban zit met veel potentieel. Als wij het voortouw nemen, trekken we de vereniging mee naar een hoger plan. Althans, dat is het doel: een vijver creëren waaruit we in de toekomst nieuw (schaats)talent kunnen vissen.”

Zonder expliciet verwachtingen uit te spreken hoopt De Ruijgt met zijn ploegmakkers meer te kunnen presteren. “Ik denk dat het niveau van De Beloftedivisie komend seizoen hoger zal zijn. Gelukkig zijn er geen harde eisen op tafel gelegd door Groenehartsport.nl, in de zin van overwinningen of podiumplaatsen. Daar streven we naar, maar vergeet niet dat we een proces starten dat drie jaar duurt, waarin we ons willen verbeteren. Vooralsnog gaat het er ons om dat we elke week aanvallend willen koersen. Als dat lukt, zal er vast een keer een uitschieter tussen zitten.”

Soigneren voor de foto
Nooit gezien: nog even het scheermes erlangs...voor de foto!
Timon Veerman
Timon Veerman: afgelopen winter als eenling, nu aan boord bij Groenehartsport.nl