Deed het natuurlijk wel. Dit kon gerust de boeken in als een straffe prestatie. Hij en de staf van Team Albert Heijn Zaanlander brachten ze waar ze moesten zijn op het toernooi dat allesbepalend is voor het tweede deel van het schaatsseizoen – al was hij van mening dat zijn rijdsters er vooral zelf voor verantwoordelijk waren – met het WK Afstanden als het grote mikpunt. De titel van Schouten, haar vijftiende, verraste weinigen, dat Groenewoud nummer twee werd lag ook een beetje in de lijn der verwachtingen, en de winnares van het brons (Dul) vond het haast logisch dat zij die podiumplaats innam.

“Het is toch wat hè, die Zaanlanders”, sprak een glimlachende Groenewoud. “Ja”, haakte een net zo blije Dul in, “we zijn lekker bezig de trap van Anema op te klauteren. Zo noemt Jillert het altijd. Op het WK Afstanden moeten we bovenaan die trap staan. Na het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT) moesten we goed zijn, hier weer wat beter en volgende maand op ons best.” Waar ze zich nu bevond, de aanstaande WK-debutante die alleen bij de junioren een keer deelnam aan een mondiaal evenement? Dul deed een schatting. “Ik denk op de 75e trede of zoiets…” “Nou”, reageerde de meeluisterende Groenewoud, “dan ben ik op de tachtigste.” Kortom, er zat en zit nog voldoende rek in het drietal dat volgens Anema ook met voorsprong de meest ideale selectie zou zijn voor de ploegenachtervolging bij de vrouwen. Maar dat is weer een ander verhaal.

Foto: Soenar Chamid

Schouten dan. Die hield zich op hetzelfde moment niet bezig met haar huidige vormpeil. Ze telefoneerde met haar vader die vertelde dat haar man Dirk-Jan was gestrand in een megafile op de Afsluitdijk, zo haar gouden optreden missend. Toen ze de verbinding had verbroken, switchte ze toch even snel naar dat altijd heikele onderdeel van de langebaan. Waar haar coach zeer uitgesproken is, oordeelde ze dat een trein van Groenewoud, Joy Beune en haarzelf ook prima functioneert. “Je moet er gewoon op trainen met z’n allen en dan bepalen wat de beste opstelling is.” Het kan, wat haar betreft, nog alle kanten op. Onderwerp geparkeerd, over na de clean sweep van het olijke stel dat alle andere teams wegvaagde, zoals de bende van Team Reggeborgh dat later op de avond zou laten zien op de 1500 meter.

“Ik heb er geen antwoord op waarom er weinig geel-zwart op het podium staat”, antwoordde ze op de complete ontmaskering van Jumbo-Visma. “Nou ja, Jutta (Leerdam, red.) zal zaterdag de 1000 meter wel winnen, dan wordt het weer wat geel. Ik vind het zonde om te zien hoe bijvoorbeeld Thomas Krol rijdt. Die heeft het wel in zich. Hetzelfde met Kai Verbij. Ze kunnen het echt, maar ik denk dat ze niet helemaal lekker in hun vel zitten. Dat is erg belangrijk om te kunnen presteren”, aldus Schouten.

Foto: Soenar Chamid

Plus de juiste balans in de trainingsarbeid, voegde ze eraan toe. Veel doen, is de aard van Anema, kwalitatief werken omarmt collega Arjan Samplonius meer en zo vullen de twee excentrieke coaches elkaar aan. De mix helpt in elk geval het huidige gezelschap van de groen gekleurde schaatsvrouwen op een efficiënte manier naar de top. Schouten is een heerlijke voortrekker, Groenewoud heeft zich intussen zo stevig in haar slipstream gemeld en Dul nadert de twee kopvrouwen in gestaag tempo. Je zou bijna lyrisch worden van zo’n gesmeerd lopende schaatsfabriek. Anema niet dus.

“Dat word ik nooit, want het volgende moment worden de poten weer genadeloos onder je vandaan gezaagd. Er zijn keren geweest dat we na de eerste dag alleen de 1500 meter hadden gewonnen en aan het eind van het weekend vier titels rijker waren. Maar dan liep iedereen weer gauw naar huis omdat ze van de vijf kilometer voor de vrouwen en de tien van de mannen niet opgewonden raakten. Op dat ogenblik waren de journalisten al langs geweest met hun in azijn gedoopte pennetjes. Heel simpel. Dit resultaat is een klein stukje tekst. Want wat goed nieuws is, is geen nieuws.” Anema’s gezicht verried geen gemoedstoestand. We houden het erop dat hij de boel deze keer vooral wilde dollen. Zoals vaker.

De uitslagen van de drie kilometer staan hier.