Want de scheiding van de twee entiteiten binnen het sportbolwerk van de supermarktketen (de schaatstak gaat per 1 januari 2024 alleen verder) verdient eigenlijk alle attentie; dat heeft mogelijk grote consequenties voor de toekomst. Nu is er nog een hoofdsponsor aan boord die ook komend seizoen voor een budget zorgt waarmee het bedrijven van sport op topniveau gegarandeerd is voor de schaatsprofs zoals Leerdam, Thomas Krol en Antoinette de Jong, de talenten van morgen en de marathonrijders. Hoe het daarna verder zal gaan? Jac Orie, hoofdcoach van de geel-zwarte brigade, heeft alle vertrouwen dat nieuwe geldschieters zich zullen aandienen. Met de hulp van icoon Sven Kramer, die begin volgend jaar aantreedt als mede-directeur van het ijsgezelschap (naast Orie), is er in elk geval een man die heeft bewezen soms ijzer met handen te kunnen breken, ook in commercieel opzicht.

Kramer kan – en dat beseft de Fries als geen ander – desnoods meeliften op de ongekende populariteit van Leerdam die op Instagram door meer dan vier miljoen mensen wordt gevolgd en daarom een interessant ‘object’ is voor talloze bedrijven. Buiten dat, Jutta’s uitstraling op kinderen die nog twijfelen over hun sportkeuze is immens, en het feit dat ze vrouwen helpt die worstelen met hun menstruatieprobleem door er openlijk over te praten, maakt haar extra bijzonder en des te gewilder bij ondernemingen die via sport hun product of naam willen uitdragen.

Foto: Soenar Chamid

En dan is er ene Jake Paul in haar bestaan, wat vooral op social media tot een enorme zaak is opgeblazen. Jutta ziet de Amerikaanse bokser, acteur, Youtube’er, influencer als de liefde van haar leven. “Ik ben gelukkig door hem. Dat onze relatie een hype is geworden, daar kan ik niet veel aan doen. Het is zeker geen doel van ons geweest. We hebben een relatie, dat is het.” Leerdam weet tijdens het groepsgesprek met de Nederlandse media dat er meer vragen over het onderwerp in aantocht zijn, en heeft zich ervoor gewapend. Niet nodig, haar assistente die ook aan tafel zit, wil haar veto uitspreken. “Ik wil hier ook wat te zeggen hebben. Het gaat wel erg veel over Jake. Kan het ook over de sport gaan?”, merkt ze op. Leerdam wuift haar bezwaar weg. “Die ene vraag kan ook nog wel, daarna kunnen we het over andere dingen hebben.” Brandje geblust, en met flair, dat moet worden gezegd.