.In deze eerste finale in dit wereldbekertoernooi die ze rijdt weet ze wat haar staat te doen. Velzeboer moet het gevaar van de Koreaanse tandem Soyoun Lee en Whimin Seo bezweren, een Amerikaanse in bedwang houden en een onstuimige Poolse uitschakelen. In de race voor haar, de kleine finale van de 1000 meter, ziet ze hoe haar jongere zus Michelle tegen een wat ongelukkige penalty aanrijdt. De door haar veroorzaakte valpartij maakt een herstart van die wedstrijd noodzakelijk. Zonder Michelle dus.

Foto: KNSB - Shapevisions

Het blijkt een voorbode van nog meer ellende. Wanneer de race even bezig is, komt Velzeboer lekker in het gevecht. Ze wisselt de koppositie af met een van de Aziatische meiden, laat Kristen Santos tempo maken en neemt dan weer zelf het heft in handen. Na verloop van tijd, de helft van de negen ronden zijn dan al voorbij, gaat het fout. De intensiteit van de strijd neemt toe, iedereen kruipt dichter naar elkaar toe. En Kamila Stormowska, de onstuimige Poolse, schiet plotseling van buiten naar binnen. Ze schopt als het ware een van de ijzers onder Velzeboer vandaan die haar evenwicht verliest en schuivend over de baan voor Lee een onmogelijk te ontwijken obstakel wordt. Vrijwel alle rijdsters dweilen daarna in horizontale positie over het ijs; alleen Santos is de wilde dans ontsprongen en kan freewheelend naar de streep schaatsen. Goedkoper kan goud niet worden binnengeharkt. Het gebeurt wel volgens de regels.

Foto: KNSB - Shapevisions

Velzeboer dringt niet verder meer aan na haar buiteling. Stormowska krijgt na het videoberaad een penalty waardoor Xandra op de vierde plek in de uitslag belandt. Ze zal het voor kennisgeving aannemen. Dit voelt als door de neus geboord eremetaal, kun je stellen. Iets dat een paar uur eerder eveneens aan de hand is geweest in de mixed relay, al is het incident van compleet andere orde. Meer in de trant van een black-out bij ploeggenote Selma Poutsma, die veel te vroeg heeft willen aflossen en zo de soepel draaiende machine van Nederland buitenspel heeft gezet. Want onreglementair wisselen betekent een penalty, en daarmee einde is het einde verhaal op dit onderdeel.

Gelukkig sluiten de vrouwen van TeamNL het World Cup-festijn met een positief gevoel af. De aflossing van het kwartet met Xandra, zus Michelle, Poutsma en Yara van Kerkhof levert een plek in de eindstrijd op, en daar is knetterhard voor gestreden omdat een Chinese vroeg in de koers Selma bijna tegen de vlakte heeft gewerkt. Ze is erin geslaagd overeind te blijven, maar heeft wel als laatste van de vier rijdsters het denkbeeldige stokje  moeten overgeven, Met letterlijk vereende krachten knokken de vier zich in de resterende ronden terug naar voren, om als nummer twee van de vier naties in de baan de finish te passeren.