Van de vier Nederlands kampioenen bij het afgelopen NK was Hein Otterspeer de enige die ‘slechts’ een afstand won. Het bewijst dat de sprinttop bij de mannen dicht bij elkaar zit en een foutje snel gemaakt is. "Iedereen wilde winnen dit NK, daar was ik er ook eentje van. Dat alle grote namen aan de start stond, geeft deze titel extra glans," aldus Hein Otterspeer die zijn kwartet Nederlandse titels compleet heeft. Want waar andere jaren schaatsers al gekwalificeerd waren voor de internationale toernooien en het NK niet in hun schema vonden passen, was dit toernooi de enige weg naar Noorwegen.

Kjeld Nuis liet het liggen op de eerste dag, Thomas Krol op de 500 meters en Kai Verbij miste de inhoud om vier afstanden te kunnen pieken. Otterspeer daarentegen was twee dagen scherp. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit toernooi als een verrassing voor mij kwam, maar ik ben heel blij met mijn prestaties. Tijdens de wereldbekers in Calgary voelde ik al dat ik in goede vorm verkeerde door mijn winst op de 1000 en een 500 meter van 34,5. Een vierkamp blijft wel lastig en je weet niet hoe die andere jongens uit Calgary zijn gekomen. Je hebt geen enkele zekerheid. De eerste klap op dinsdag was een daalder waard.”

“Mijn lichaam is stabiel, waardoor ik een constant hoog niveau kan neerzetten, ook in de trainingen. In het verleden is dat wel anders geweest. Daardoor heb ik minder frustratie en meer plezier. Het vuur brandt nog altijd, maar je wilt er wat voor terug en de snelle tijden op het bord zien staan. Zo’n vierkamp en mijn wereldbekerzege helpen daar absoluut bij. Dan voel ik dat ik de wereld aan kan, zelfs op mijn leeftijd,” voegt de 34-jarige sprinter er met een lach aan toe. 

Hein Otterspeer en Patrick Roest
Foto: Soenar Chamid