Butter legt uit hoe hij in contact is gekomen met Team Novus: “Daniel Greig (coach en initiatiefnemer van Team Novus, red.) had één van de fysiotherapeuten van NN Running Team benaderd. Hij was niet op zoek naar een schaatscoach, maar juist een coach uit een andere sport, omdat hij het interessant vond om daarvan te leren. Die fysiotherapeut raadde Daniel aan mij te bellen en zo zijn we met elkaar in gesprek geraakt. Omdat atletiek internationaal gezien zo’n grote sport is, is het verder ontwikkeld en komt het nog meer op de details aan. Want na elk procentje wat je laat liggen in de marathon, komen er weer Afrikanen, Japanners of Marokkanen over je heen. De lat ligt ontzettend hoog. Maar ook de atletiek kan nog leren van andere takken.”

Beide mannen delen dezelfde visie. “Wij geloven in kruisbestuiving door veel interactie met andere sporten te hebben. Leren van elkaar, samen groeien, kennis delen en misschien ook wel faciliteiten. Daniel en ik hadden vrij snel een klik en daar vloeiden verschillende meetings uit voort. Eind december was ik bij het NK Sprint. Voor mij was dat de eerste fysieke kennismaking met Daniel en met rijdster Naomi Verkerk. Daar spraken we al uit dat we met elkaar verder wilden.”

Foto: Sofieke van Bilsen

De marathonloper had nog weinig contacten binnen het schaatsen. “Ik keek vroeger als fan naar de sport. Dan zat ik thuis op de bank de rondetijden op te schrijven in mijn schriftje. De schaatswereld kende ik niet vanbinnen, maar uiteindelijk kom je gewoon in een topsportomgeving terecht en wat dat betreft verschilt het niet zo veel van de atletiek.”

Team Novus is opgezet als internationaal collectief voor rijders die aan het begin van de vorige winter nog zonder ploeg zaten. Er is geen centraal trainingsbeleid, maar de schema’s worden aangepast aan de individuele rijders. Zo traint Vanessa Herzog vaak in haar thuisland Oostenrijk, terwijl de Nederlandse en Britse rijders Heerenveen als basis hebben.

“In het team hebben we allemaal de ambitie om het internationale schaatsen naar een hoger niveau te tillen. Een open blik is daarin voor ons cruciaal. We hebben het anders gedaan dan de meeste gecentraliseerde ploegen. In de atletiek zie je dat ook veel. Altijd samen trainen kan goed werken, maar ook remmend. Vanessa gedijt beter in Oostenrijk, tussen de alpaca’s en met haar man dan dat ze in Heerenveen zit. Het ideaalbeeld dat je met z’n allen bij elkaar moet zitten, werkt niet voor iedereen. A happy athlete is a good athlete. Dat geluk is veel belangrijker dan de omgeving voor een duurzame carrière. Als je plezier hebt, train je beter en herstel je sneller. Desondanks blijven er wel genoeg centrale momenten over door de verschillende trainingskampen.”

Met alle kennis vanuit het atletiek in zijn achterhoofd, op welke punten vindt Butter dat de schaatssport kan winnen? “Bij Team Novus kunnen we op het gebied van voeding nog echt een slag slaan. Begrijpen waarom je bepaalde voeding tot je neemt en wanneer het beste moment is. Hoe past het in een bepaalde periodisering? Dan draait het echt om details en dat is de volgende stap. Verder vind ik het nog lastig om te bepalen hoe de schaatssport zich verder kan ontwikkelen, omdat ik er nog maar zo kort bij betrokken ben.”