“Ik dacht dat het een koers voor de sprinters zou worden”, vertelde De Groot, nog uitpuffend van zijn inspanning in de diepe finale van de negende Daikin Marathon Cup in Groningen. Hij had gelijk, maar het had niet veel gescheeld of De Groot had zijn handen mogen heffen op Kardinge. Er ontbraken wel wat beeldbepalende namen, bijvoorbeeld uit De Groots eigen team (Ronald Kruijer en Kevin Hoekstra ontbraken) en de toonaangevende ploeg van Jumbo-Visma: Mats Stoltenborg had de reis naar Groningen gemaakt, maar was niet helemaal fit. Ploegleider Peter de Vries hakte de knoop door en stuurde Stoltenborg terug naar huis, wetende dat er nog belangrijke wedstrijden volgen in de aankomende weken. Ook Jorrit Bergsma ontbrak door ziekte bij de geel-zwarten. 

Het regende de hele wedstrijd aanvallen, geen enkele poging haalde het. De dapperste aanval van de avond kwam op naam van Homme Jan de Groot. De hardrijder ging met vijftien ronden te gaan nog maar eens op pad, bleef als enige over en reed rondenlang voor het twijfelende peloton uit. De achtervolging zou daardoor normaal gesproken in handen van Jumbo-Visma, Royal A-ware en Okay/Interfarms komen te liggen, maar het waren de mannen van Roy Boeve (na tien marathons in de huidige jaargang staat Reggeborgh nog altijd op nul zeges) die een stokje staken voor de zegetocht van De Groot.

Voor de eerstejaars A-rijder uit de formatie Bouwselect / De Haan Westerhoff bleef het na afloop bij schouderklopjes. “Dat is mooi en geeft wel voldoening”, vertelde De Groot. Bewust van zijn taak in de ploeg had hij met Luc ter Haar nog een kansrijke ploegmaat achter de hand, maar De Groot droomde zelf ook van de overwinning. “Ik kwam los en ze lieten me rijden, toen ben ik er vol voor gegaan. Mart (Bruggink, red.) liet zich zakken en haalde me op, maar het was net een paar ronden te vroeg. Jammer dat het niet lukt, maar dit is ook een beetje mijn rol in de ploeg.”