Een weekje van relatieve rust, in de vertrouwde omgeving van Petten, waar ze vandaan komt: hoewel Isabel Grevelt zegt dat de eerste intensieve trainingsweken – met een stage in Inzell – haar zijn meegevallen, geniet ze van de korte break bij haar ouders. Vanaf maandag 7 augustus wacht het zomerijs van Thialf; dan wordt het weer een tandje serieuzer. Ze heeft er zin in, na een periode die ze bijna fluitend is doorgekomen in het gezelschap van coach Ingo Bos.

Zou dat te maken kunnen hebben met wat Ingo over je vertelde: dat je zulke grote stappen hebt gemaakt, waardoor alles je gemakkelijker aan kunt?
Isabel Grevelt: “Ik heb dit voorjaar een nieuwe racefiets gekocht, een Storm, dat is het eigen merk van een fietszaak in Petten. Met m’n oude was niets mis hoor. Nu heb ik alleen een van de betere fietsen van onze groep, terwijl die ander een van de mindere was. Er zit SRAM Red op, een elektrische schakelgroep. Ik heb daar totaal geen verstand van, maar merk wel dat het plezier tijdens de training een stuk groter is geworden. De testjes wijzen uit dat het fietsen zelf ook erg goed gaat. De tijdritten die we met de ploeg hebben gedaan, waren veel beter dan verleden jaar. Echt leuk om te zien.”

Er is meer veranderd op materiaalgebied. Grevelt, die vorig jaar vroeg in het seizoen de wereld verraste met een uitmuntende derde plaats op de 1000 meter in de World Cup van Heerenveen, heeft nieuwe schaatsschoenen. Voor het eerst in haar schaatscarrière zijn de ‘sloffen’ op maat gemaakt, in dit geval door het bedrijf van oud-langebaanrijder Kip Carpenter (CBC). “Ik reed al op dit merk, al waren de schoenen iets te breed voor me. Nu ik ze custom made heb, sluiten ze veel beter aan. Verder heb ik andere ijzers aangeschaft, omdat me dat werd geadviseerd. Ze zijn wat langer. Dat was even wennen en uitproberen. Maar het schaatsen lukte en gaat hartstikke goed. Daar kan ik vertrouwen uit halen.”