Vijfmaal prijkte de naam van Meike Veen dit seizoen bovenaan de ranking na een wereldbekerrace, op de 1500 meter was ze internationaal zelfs ongeslagen. Dat ze na twee dagen WK genoegen moet nemen met drie keer brons – naast de 1000 en 1500 meter ook in het allroundklassement – stemt haar niet tevreden. “De gehele week voel ik me al niet honderd procent, waardoor ik niet topfit aan de start sta. Mijn openingen zijn goed, maar daarna is de tank snel leeg. Ik mis de energie en kracht die ik normaal wel heb.”

Het verblijf in Japan heeft daaraan bijgedragen. “Het komt door de reis. Alles is heel anders hier, ook het eten. Domme pech. Ik heb eraan gedaan wat ik kon. Goed slapen, veel vitamines slikken en energie sparen. Natuurlijk baal ik, maar desondanks ben ik blij dat ik in deze vorm toch nog zulke resultaten behaal.”

Want hoewel Veen gehoopt had mee te kunnen strijden om het goud, is het geen schande om op haar eerste WK Junioren brons te winnen achter onder meer Angel Daleman. “Langzamerhand komt het trotse gevoel. Ik ben wel derde van de wereld. Dat is heel vet. Onder deze omstandigheden moet ik daar blij mee zijn. Sowieso is het heel gaaf om zo’n toernooi mee te maken. Vorige week hebben wie hier al geschaatst tijdens de laatste World Cup. Alles lijkt hetzelfde als dat weekend, maar dit is hét WK. Mijn ouders zijn speciaal gekomen om mij aan te moedigen, superleuk.”

Foto: ISU