Zonder enkele klasbakken aan de start – Bart Hoolwerf sloeg over door het zware langebaanschema, Jordy Harink en Bart Swings waren ziek – werd het marathonpeloton weggeschoten voor 125 ronden spektakel in Utrecht. Na enkele opwarmrondjes begonnen de eerste demarragepogingen. Het was onrustig in koers. Alle ploegen wilden vertegenwoordigd zijn in de kopgroep, er werd met krachten gesmeten: meer dan eens zonde resultaat.

Na ruim vijftig ronden kwamen de eerste verschuivingen in koers. Sportchalet Viehhofen en Port of Amsterdam / SKITS zetten vol in op de ontsnapping van Niels Overvoorde en Roel Boek. Ronald Kruijer en Evert Hoolwerf profiteerden en werden naar de achterkant van het peloton gebracht. Bij het kwartet voegden zich vijftien schaatsers, waarbij Bouwselect / De Haan Westerhoff, Reggeborgh, Jumbo-Visma en Royal A-ware sterk vertegenwoordigd waren.

De schaatsers in de kopgroep wilden niet met elkaar naar de streep rijden. Met name de mannen van Bouwselect / De Haan Westerhoff lieten zich van voren zien. Hun inspanningen werden beloond, want Luc ter Haar, Kevin Hoekstra, Ronald Kruijer en Homme Jan de Groot mochten met tien anderen uitmaken wie de dagzege zou pakken.

Foto: Neeke Smit

Rappe mannen als Evert Hoolwerf, Sjoerd den Hertog en Harm Visser hadden moeite om het tempo bij te houden na alle inspanningen eerder in de koers. In het uitgedunde groepje wat overbleef, slaagden de mannen van Reggeborgh er niet in om weg te komen. Ook de rijders van Bouwselect / De Haan Westerhoff wilden wegspringen met onder meer eerstejaars Topdivisierijder De Groot en Hoekstra. Die laatste bleek een goede springplank te zijn voor Daan Gelling (Royal A-ware), ware het niet dat beide rijders met elkaar in de clinch lagen, driehonderd meter voor de finish. Gelling moest weer plaats nemen achter Hoekstra, om er op het rechte stuk alsnog voorbij te gaan. Kruijer en De Gier deden een uiterste poging om Gelling terug te halen, maar moesten genoegen nemen met een tweede en derde plaats.

En zo pakte de 23-jarige schaatser van Jillert Anema de tweede zege uit zijn carrière. Vorig jaar schreef Gelling de zesde cupwedstrijd op zijn naam en brak hij de ban voor zijn ploeg. Ook dit jaar is hij de eerste van Royal A-ware die het maximale aantal punten pakt.

Foto: Neeke Smit