Als de man uit Langeraar eindelijk weer kan staan, weet hij het nog steeds niet. Is hij Nederlands kampioen of wist concurrent Tim Prins zijn voorsprong in het klassement toch nog te verdedigen? Topsportmentor Ireen Wüst van zijn ploeg TalentNED twijfelt al niet meer. "Je hebt 10 seconden voorsprong en je moest er 8 goedmaken." Maar Sijmen Egberts wil het vooral zien, hij wil zekerheid, eerder zal hij niet juichen. Een goede 5 minuten later komt die bevestiging dan toch. Het komt hem op een diepe buiging van de veelvoudig Olympisch kampioene te staan. "Ik doe eigenijk voor niemand mijn muts af vandaag, maar voor jou doe ik hem effe af", zegt ze als ze haar rijke bos krullen onder de muts vandaan tovert.

Eerder dit weekend maakte Egberts al het senioren-baanrecord op de 3 kilometer van Marcel Bosker buit, maar zijn achterstand op sprintkanon Tim Prins was al zo groot, dat er een klein wonder moest gebeuren om de titel binnen te halen. Dat wonder? Dat voltrok zich vervolgens op de 5 kilometer, waar hij een stukgereden Prins zijn wil oplegde. En winst betekent dus automatisch een ticket naar Inzell. Voor de World Cup en belangrijker, voor het WK junioren dat daar over drie weken wordt verreden.

Dat ticket naar het WK, daar was het Angel Daleman vooral om te doen. De titel was ze blij mee, zeker, de baanrecords, de afstandsoverwinningen en de winst op de mass start ook, maar deelname aan het WK allround voor junioren was haar ultieme doel. "Ik wilde me plaatsen, dat sowieso!", zegt ze met pretoogjes als ze de eindoverwinning heeft binnengehaald. "Ik vind het supervet dat ik dit nu al mag meemaken. Ik ga er echt heel veel ervaring uithalen."