De Nederlandse vrouwen Irene Schouten en Marijke Groenewoud deelden onderweg meerdere speldenprikjes uit aan hun tegenstanders, maar tot een geslaagde ontsnapping leidde dit niet. De gehele rit werd Groenewoud geschaduwd door Laura Peveri, dus ook met het aantrekken van de sprint voelde ze haar hete adem in de nek. Bij het echte snelle werk moest de Italiaanse zich toch gewonnen geven, waardoor het een strijd leek te worden tussen Ivanie Blondin en de Nederlandse schaatssters.

Mia Manganello-Kilburg – die in november een uitstapje maakte naar de marathon - mengde zich in het gevecht en troefde Blondin en Groenewoud af. Irene Schouten bleek wel een maatje te groot. Na solo over de finish te komen in Heerenveen, won ze in het hol van de leeuw de massasprint. Voor Ivanie Blondin eindigde de dag in mineur, want haar bronzen medaille werd haar afgenomen. 

Foto: BSR AGENCY

“Het was een spannende finale, lekker dat ik hem een keer in de eindsprint win. Vandaag wilden we een beetje aanvallen, maar we werden geblokt en niemand wilde meerijden. Wij vinden het leuk als een groepje wegrijdt. Bij de mannen gebeurt er zoveel, bij ons is het vaak hetzelfde. Daar proberen Marijke en ik verandering in te brengen,” aldus Schouten bij de NOS.

Ondanks dat de Noord-Hollandse kan vertrouwen op een goed eindschot, was ze niet zeker van haar zaak. “Blondin is heel snel en slim. Bovendien weten we dat zij van haar lijn afwijkt bij het laatste rechte stuk als ze op kop ligt. En wij nemen altijd de leiding in de race, zij hoeft alleen maar te volgen. De Nederlanders rijden het gat toch wel dicht.

Foto: BSR AGENCY

Met haar overwinning sluit Schouten haar matige wereldbekerweekend positief af. Op de drie kilometer was ze geen schim van zichzelf en eindigde ze op de zevende plaats. De ploegenachtervolging was niet veel beter, op zes seconden van Canada strandde het Nederlandse trio op plek vier.

Het standpunt van Schouten - dat er bij de wedstrijden van de mannen meer gebeurt - bleek wel uit de finale enkele minuten later. Al vroeg in de race sprong Nieuw-Zeelander Peter Michael weg uit het peloton. Omdat bij weinig landen het maximale aantal van twee rijders de finale had gehaald, wilde niemand zijn kruit verschieten door het gat te dichten.

Andere avonturiers als de Deen Philip Due Schmidt, de Italiaan Andrea Giovannini en de Kazach Vitaliy Chshigolev zagen ook hun kans schoon en sprongen weg uit het uitdunnende peloton. Bart Swings probeerde dichterbij de aanvallers te komen, maar door gebrek aan steun staakte hij zijn pogingen. Giovannini bleek de beste getimede aanval te hebben en versloeg de andere eenlingen. Al bij het uitkomen van de laatste bocht konden zijn armen in de lucht.

Foto: BSR AGENCY

Voor Bart Hoolwerf, de enige Nederlander in de finale, restte de sprint om de vijfde plaats. Helaas viel de schaatser van Marathonteam Reggeborgh in de laatste ronde, waardoor hij als laatste over de finish kwam.