Jenning de Boo is pas sinds april aangesloten bij Reggeborgh, maar lijkt zijn plek al gevonden te hebben. Tussen kanonnen als Stefan Westenbroek, Kjeld Nuis en Hein Otterspeer zette hij zelfs de snelste temporonde neer tijdens een training in Inzell. “Ja, dat verraste mij ook, iedereen eigenlijk. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Ik hoopte nu al vooruitgang te laten zien, maar het moet natuurlijk in de wedstrijden gebeuren.”

“Desondanks had ik die bewijsdrang. Ik zit in een nieuw team en focus me voor het eerst volledig op de langebaan. Er zit nog veel in en dat wil ik tonen aan mijn trainers en teamgenoten. Een stukje druk wat je meeneemt. Voor mij helpt dat”, vertelt De Boo.

Afgelopen voorjaar stond hij op een belangrijk kruispunt. Bleef de oud-wereldkampioen bij de junioren de focus leggen op het shorttrack en sloot hij zich aan bij TeamNL Shorttrack, of ging hij zijn potentie onderzoeken op de langebaan? “Ik wilde de disciplines sowieso niet meer combineren. Het laatste jaar zat ik niet lekker in mijn vel. Ik moest het WK Shorttrack voor Junioren missen wegens ziekte. Daar baalde ik enorm van, want ik kon mijn titel niet verdedigen. Dat hakte erin.”

Foto: Arnoud Kos

“Vervolgens mocht ik naar het WK Junioren Langebaan (de vijfde plaats op de 1000 meter was zijn beste individuele resultaat, red.). Daar haalde ik veel plezier uit. Ik ben benieuwd hoe hard ik kan rijden op de langebaan, wanneer ik daar volledig voor ga. Bij de shorttrack heb ik dat voor mijn gevoel al gedaan. Er kwamen mooie resultaten uit, maar de nieuwsgierigheid naar de langebaan won het. Bovendien was ik toe aan een nieuwe omgeving, al mis ik mijn oude teamgenoten.”

Terwijl de 19-jarige langebaanschaatser in een treintje schaatst met zijn ploeggenoten, rijden de shorttrackers van TeamNL hun rondjes op de baan van het middenterrein. “Dit is de eerste keer dat ik ze weer zie trainen. Ik had daar tussen kunnen staan, maar ik ben heel blij met mijn keuze. Ik zit hier op mijn plek, het team heeft me goed opgevangen. De vooruitgang die ik zie, motiveert mij.” Met zijn shorttrackachtergrond heeft De Boo een voordeel ten opzichte van zijn concurrenten in de bochten. “Ik haal daar mijn snelheid uit, die ik op de rechte stukken probeer vast te houden. We werken er nu aan om ook op de rechte stukken te versnellen.”

Foto: Neeke Smit

Omdat IKO ervoor koos niet naar Inzell af te reizen, stond Stijn van de Bunt afgelopen maandag pas weer voor het eerst op het ijs. Even kreeg de nieuwe aanwinst van IKO de tijd om het ijs ‘te voelen’, maar al snel werd er gekeken naar zijn technische verbeterpunten. “Tijdens de eerste training op het ijs had ik het redelijk snel te pakken, waardoor we gelijk aan mijn verbeterpunten konden werken. Hoe eerder je daarmee begint, des te beter.”

Na zijn overstap in maart moest Van de Bunt het rustig aan doen, omdat hij door een liesblessure conditioneel veel had ingeleverd. “Die opstart was erg moeilijk, maar we hebben goed de route kunnen uitstippelen. Op de fiets heb ik de nodige stappen gemaakt en kon ik rustig opbouwen. Ik ben weer fit en heb me zelfs verbeterd.”

Foto: Neeke Smit

De 19-jarige schaatser is afkomstig van TalentNED. “Vorig jaar was ik met Sijmen Egberts degene die de kar moest trekken. Nu mag ik de kunst afkijken en naar het niveau van mijn team toe groeien. Heel leuk.” Van de Bunt oogt op zijn gemak en is zich ervan bewust waarmee hij bezig is. Hij laat zich niet gek maken. “Ik probeer mezelf rustig te houden, zodat ik niet aan het einde van de week leeg ben. Ik wil genoeg energie overhouden om aan de technische punten te werken.”

Met een verbintenis voor drie jaar weet de rijder ook dat hij de eerste winter bij IKO mag gebruiken om te groeien. “Ik zie dit echt als een leerjaar, waarin ik niet te hoge verwachtingen van mezelf heb. Het kan ook een keertje tegenvallen. Door het lange contract heb ik het vertrouwen gekregen om mezelf te ontwikkelen.”

Naast de nieuwe teamgenoten en coaches is er meer veranderd voor Van de Bunt. Hij heeft voor het eerst schaatsschoenen die op maat gemaakt zijn. “Die zitten erg lekker aan mijn voeten. Ik voel dat ik meer druk heb. Nu merk ik wat ik bij mijn oude paar miste.” Nieuwe schoenen, nieuwe ploeggenoten en nieuwe verbeterpunten; Stijn van de Bunt en Jenning de Boo wacht een mooie schaatswinter.