“Sven was altijd mijn favoriet”, aldus de 20-jarige Wennemars. “Niet alleen omdat hij alles won, maar ook vanwege zijn uitstraling en de manier waarop hij met anderen omgaat. Omdat mijn vader met hem in de ploeg heeft gezeten, weet ik hoe hij is als teamgenoot. Sven zorgt ervoor dat de mensen om hem heen goed kunnen functioneren en is heel toegewijd. Hij heeft the full package.”

“Met Sven had ik zelf niet zoveel contact toen ik jong was. Hij zat volop in zijn carrière. Ik zag hem af en toe, omdat hij bevriend is met mijn vader. Het was inspirerend om hem van zo dichtbij te zien”, vertelt Wennemars.

Foto: Soenar Chamid

De overeenkomsten tussen Kramer en Wennemars? Beiden wonnen bij de junioren de wereldtitel allround. “Ik zou mezelf nooit de opvolger van Sven Kramer noemen”, maakt Wennemars duidelijk. “Dat is het summum voor een schaatser. Hij heeft iets gedaan wat waarschijnlijk nooit meer zal gebeuren: zo groots presteren over zo’n lange periode. Ik wil ook graag winnen wat ik kan, maar ik heb tot op heden nog geen enkele grote prijs gewonnen. Dus ik vergelijk mezelf zeker niet met Sven. Ik kan er beter naar streven om me als hem te gedragen, dan kun je nog eens ergens komen.”

Als directeur business development van Jumbo-Visma is Kramer nog steeds zeer betrokken bij het schaatsen. Zo was hij onder meer tijdens het trainingskamp in Zwitserland van de partij. “Hartstikke leuk. Het blijft Sven Kramer die langskomt, iedereen wil van hem leren en doet een stapje extra. Volgens mij geniet hij er zelf ook van”, laat Wennemars weten.

De Dalfsenaar kijkt tevreden terug op zijn eerste jaar bij de senioren. “Het heeft mij zelfvertrouwen gegeven. Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan”, waarmee de schaatser doelt op zijn eerste wereldbekermedaille. Afgelopen november pakte hij in een kolkend Thialf zilver op de 1000 meter. “Zodra je dat bereikt hebt, wil je meer, meer en meer. De tweede seizoenshelft is dat niet gelukt, maar toen was ik ook niet helemaal fit.”

Veel schaatsers hebben een paar jaar nodig om de overstap te maken naar de senioren. De intensievere trainingen, een nieuwe ploeg en weer onderaan de ladder beginnen zijn uitdagingen voor de jonge sporters. Wennemars leek daar weinig last van te hebben. “Ik wist al wat mij te wachten zou staan bij een profploeg. Dat heb ik van huis uit meegekregen en bij mijn vorige team TalentNED trainden we op een vergelijkbare manier. Ik verwachtte ook dat ik meteen mee zou kunnen draaien in de trainingen.”

De rustige en zelfverzekerde Wennemars zag dat Jumbo-Visma op elkaar ingespeeld was. “Ik moest eraan wennen dat er al een cultuur heerste binnen de ploeg. Toen ik bij TalentNED kwam, stond er nog niks. Wij waren tien rijders die nog nooit samen hadden gereden. Het was een mooi proces om met elkaar iets op te bouwen. Bij Jumbo-Visma moest ik even zoeken hoe ik me zou gedragen in bepaalde situaties bij bepaalde mensen. Dan ben je plotseling met Thomas Krol aan het trainen. De grote kampioen, tegen hem wil je niks inbrengen. Inmiddels voel ik me helemaal op mijn plek en kan ik kwijt wat ik wil. Er heerst geen hiërarchie.”

De discipline van Wennemars is niet alleen te zien op het ijs, maar ook daarbuiten. Hoewel hij druk is met zijn schaatscarrière, volgt hij de studie International Business Administration aan de Universiteit Twente. Een mooie afleiding naast de sport, al valt het hem soms zwaar. “Momenteel bestaat mijn leven uit schaatsen, schaatsen en school. Het is een offer dat ik moet brengen. Het grootste gedeelte van het jaar kan ik er niet van genieten. Maar wanneer ik een mindere training heb gehad, geeft het voldoening als ik bij mijn studie de puntjes binnenhaal. Ik wil het graag afronden, zodat ik het papiertje heb en de rust om me te focussen op het schaatsen.” En daarbij kan hij rekenen op de steun van zijn coach. “Op dit moment schrijf ik mijn scriptie. Dan is het mooi om met Jac (Orie, red.) op kamp te zijn, want hij is natuurlijk een wetenschapper en kan me af en toe helpen.”