Leerdam zou het vrijdagavond op de 1500 meter in de voorlaatste rit opnemen tegen Reina Anema. Daar gaat een streep door. Volgens de ploeg focust Leerdam zich dit weekend en in de World Cups op de andere afstanden. Het is de bedoeling dat Leerdam de 1500 meter op het Daikin NK Afstanden later dit seizoen wel zal rijden.

De sprintster ging vorig seizoen serieus aan de slag met de schaatsmijl. Ze klokte op het WCKT de derde tijd en mocht de World Cups in. Daar eindigde ze driemaal in de top-tien. Op het Daikin NK Afstanden haalde ze een podiumplek achter Antoinette Rijpma – De Jong en Marijke Groenewoud. Op het WK Afstanden werd ze zevende.

Ook Lotte Groenen heeft zich afgemeld voor de 1500 meter. Reserves Sanne Westra en Romée Ebbinge schuiven daarom op naar het definitieve startveld.

Voor de mass start bij de vrouwen op vrijdagavond heeft Evi Gelling zich afgemeld. Voormalig olympisch kampioene Esmee Visser stond eerste reserve, maar heeft ook laten weten niet te starten op de mass start. Kjeld Nuis zette donderdag al een streep door zijn deelname op de 500 meter.

Alle informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi staat hier.