Toch stak Nuis, voor de vierde keer op een afstandskampioenschap de beste op de schaatsmijl, ook over zijn ijsprestatie een onderhoudende speech af. Hij meende dat hij op het rechte eind zo traag ging dat zijn stijl moeiteloos kon worden vergeleken met die van de vroegere stayer Gianni Romme. Die Brabander gebruikte gedurende zijn gouden jaren voor de baandelen tussen de bochten amper zes slagen. “Die Romme-slag was bij mij net te langzaam om m’n topsnelheid te bereiken. Het is mooi, maar je benen lopen dan wel vol en dus moet je het allemaal wat dynamischer houden”, zo doceerde de over-enthousiaste topatleet van Team Reggeborgh. “Ach, ik had vertrouwen dat het goed zou komen. Dan is het zo heerlijk schaatsen, man. Iedereen reed een persoonlijk record, zag ik voor mijn race. Nou, dacht ik, dan zal het vast snel zijn. Man, zo heerlijk, zó ontzettend heerlijk. Vervolgens ook nog met heel Reggeborgh op het podium. Weet je, we zitten in een groen weekend”, zo verwees hij naar de bijna onwerkelijke lijst op het scorebord, met vijf Reggeborgh’ers in de top-5. Zijn kompanen bij de huldiging: Patrick Roest (tweede) en Wesly Dijs (derde).

“Fantastisch”, tetterde hij voort. Nee, inderdaad, niet zo’n geel weekend”, counterde hij een opmerking van zijn toehoorders die de belabberde optredens van Jumbo-Visma graag ter sprake brachten. “Nou, dat was het WCKT evenmin; daar pakten ze een plekje. Waar het aan ligt, moet je niet aan mij vragen. Ik ga alleen van mezelf uit. Ik heb geen idee wat ze bij Jumbo aan het doen zijn. Ik hoop dat zij het wel weten. Wat wij uitstekend doen is schaatsen op onze techniek, waardoor iedereen per week vooruitgaat. Gerard van Velde, onze coach, roept weleens wanneer we in een treintje over het ijs glijden dat de anderen voor zich moeten kijken, naar mij, omdat ik het zo goed doe. Dat is fijn om te horen hoor.

Foto: Soenar Chamid

“Ik krijg op mijn beurt weer moraal als ik Jenning de Boo een binnenbocht zie lopen. Dat zal ik nooit zo goed kunnen. Jonge gasten die bijna net zo bedreven zijn in het technisch schaatsen als de oude garde: dat is gaaf, man! Bovendien is iedereen in de ploeg fit, omdat hier maanden naartoe is gewerkt. Dat is heel mooi om te zien.”

Wat hij als een stuk minder aangenaam ervaart, is volgens Nuis de compleet achterhaalde methode van selecteren voor de toptoernooien. Hij noemde namen van Patrick Roest, Jutta Leerdam en zichzelf, alle drie winnaars die tijdens de eerste serie van vier World Cups de nodige hoofdprijzen verzamelden. “Wij hadden hier ook rustig kunnen staan, of helemaal niet, wat je wilt. In plaats van racen lekker een uurtje of twee trainen, om nog beter te worden. Het is niks nieuws wat ik vertel, dit is altijd al zo geweest. Maar belachelijk blijft het dat ik dit weekeinde moet laten zien dat ik WK-waardig ben. Ik won de laatste twee wereldbekers waaraan ik deelnam. Ik veroverde drie keer goud en één keer zilver. Wat moet ik nog laten zien dan? Het gaat over mezelf, maar er loopt hier iemand (wijzend naar Patrick Roest die toevallig in de mixed zone passeerde, red.) die alle vijf kilometers op zijn naam bracht. Of Jutta Leerdam, die alle 1000 meters pakte.

“Ik zeg niet dat, als wij in de ranking zevende, achtste en negende staan, dat we naar het WK moeten. We staan bovenaan in de ranking! Dus zou het gewenst zijn als we in deze fase van het seizoen wat gas zouden kunnen terugnemen om straks top te zijn. Andere landen zijn aan het bouwen, bouwen en bouwen. Als Nederland de meeste kans wil maken op een gouden medaille, dan moet je jongens als Patrick en mij de rust gunnen om zich voor te bereiden.”

Foto: Soenar Chamid

Nuis zei het ‘mankement’ te hebben aangesneden in een telefoontje naar de technisch directeur van de KNSB, Remy de Wit. “Op de volgende vergadering over dit item zit ik erbij aan tafel, gaf hij aan. Dat vind ik een winstpuntje, absoluut. Alleen, het zal niet dit jaar meer gebeuren.” Wat Nuis in het onderhoud met de Selectiecommissie ook zal aankaarten, is de onmogelijke stoelendans om startplekken voor het WK Allround en Sprint. Mensen die in februari terugkeren van de twee resterende World Cups in Noord-Amerika moeten binnen een dag of vijf knokken met gemotiveerde thuisblijvers. “Wie dat heeft verzonnen…? Ik kom nu op voor mijn collega’s, want ik rijd (vooralsnog) geen WK. En ik doe dat omdat ik het kwalijk vind, en oneerlijk.”

Gelukkig volgde er nog een humoristisch slotakkoord na zijn tirade. De jaarwisseling die voor de deur staat, zei hem weinig. Behalve dan dat hij ‘oliebollen gaat eten en met m’n zoon vuurwerk afsteken'. “Dat vindt hij supergaaf. Hij kijkt er al een week naar uit. Nieuwe doele? Ja, dat er wat met mijn kritiek wordt gedaan.” En Nuis beende weg. “Ik moet nu uitfietsen.”

De uitslag van het NK 1500 meter staat hier.