Hard starten en zien waar het schip strandt. Met die gedachte vertrok Kjeld Nuis op de 1500 meter. Tegen de Amerikaan Jordan Stolz – winnaar van de eerste World Cup - leek dit de enige formule die tot succes kon leiden. Zowel Nuis’ eerste (24,89) als tweede ronde (26,09) was de snelste van het gehele veld. In de laatste ronde kwam de verzuring, maar het verval bleef beperkt.

Een ontspannen schaatser stond de NOS te woord: “Ik hield me in, want ik heb straks nog een teamsprint.” Al snel verscheen de lach op zijn gezicht. “Natuurlijk niet, ik ging volle bak. Deze deed wel echt zeer. Maar ik hoorde dat ik 'm had en dat verlichtte de pijn.”

Zelfs een meervoudig olympisch kampioen kan onzeker worden van een tegenvallende seizoensstart: “Er werden grapjes gemaakt dat ik mijn best niet deed. Het was een lastig begin van de winter. In Heerenveen wist ik niet hoe goed ik zou zijn. Toen pakte ik nog bijna de winst. De vorige race hier was beter, maar nog steeds niet je van het.” Bij Nuis’ eerste wereldbeker van het seizoen (de tweede in Thialf) pakte hij zilver, zeven dagen geleden moest hij genoegen nemen met brons.

Foto: BSR AGENCY

“Beide ritten moest ik alleen rijden. Connor Howe en Wesly Dijs (de winnaars van die World Cups, red.) konden wel profiteren van hun tegenstanders. Vandaag motiveerde het mij ontzettend dat ik tegen Stolz mocht rijden. Een paar weken geleden zei ik dat hij heel lastig te verslaan zou zijn dit jaar. Dat is me nu al drie keer gelukt. Maar ik heb hem nog niet afgeschreven. Hij is een fantastische schaatser.”

Het gevecht tegen de Amerikaan gaf de schaatser van Reggeborgh een boost. “Zo lekker ging ik door die binnenbocht van het eerste rondje. Ik was weer los. De bravoure wilde ik graag laten zien op het ijs. Vorige week kon het qua fitheid wel, maar zat het tussen mijn oren. Die lies, die lies, je bent pas twee weken bezig. Vergeet dat, gewoon vol er in.” En die mindset leidde tot goud.

Thomas Krol begon wankelend aan het seizoen, maar met zijn tweede bronzen medaille op de 1500 meter lijkt hij steeds stabieler te worden. Ook Nuis erkende dat. “Nu hield Krol het niet vol, maar die wordt nog gevaarlijk hoor.”

Foto: BSR AGENCY