De Leidenaar kampte een dikke week met griep en stond donderdag weer op het ijs voor zijn tweede ijstraining in tien dagen. “Ik wilde me twee dagen terug al afmelden, maar toen waren de ontstekingswaarden gedaald”, zegt Nuis tegenover de NOS. “Ik heb het ergste gehad, maar het schaatsen ging niet zo heel goed. Gisteren ging het iets beter en vandaag was het oké. Per dag wordt het iets beter. We gaan zien of ik op tijd fit ben, maar ik ben strijdbaar.”

Er kan alvast een streep door de 500 meter, de afstand met de minste prioriteit voor Nuis. Hij heeft verder de 1500 meter (zaterdag) en 1000 meter (zondag) op het programma staan, maar het is afwachten of het genoeg is. Hij staat constant in contact met zijn coach en arts om te kijken hoe het herstel verloopt. “Nu voel ik me oké en mag ik rustig weer schaatsen, ik mag m’n lichaam niet heel erg belasten.”

Vorig jaar liep Nuis een dag voor het WCKT een liesblessure op waardoor hij niet in actie kon komen. Nu is er optimisme bij de gangmaker van Reggeborgh. “Het plan is om te kijken of ik zaterdag fit genoeg ben”, licht Nuis zijn plan toe. “Als dat niet het geval is, zeg ik de 1500 meter af. Zondag start ik in ieder geval op de 1000 meter. Dat heb ik nu voor ogen. Het doel is zondag, dat ga ik halen. Als de training vandaag heel slecht gegaan was, had ik me ter plekke afgemeld. Ik heb de stijgende lijn weer te pakken.”

Bij de vrouwen heeft Ramona Westerhuis zich afgemeld voor de 500 meter.