Vanaf zondag gaat het vriezen, verwachten de meteorologen. En dus maken veel schaatsliefhebbers zich al op voor natuurijs. “Maar voor goede ijsvorming is meer nodig dan alleen een temperatuur die onder de nul graden duikt”, zegt Trouw. “Wind en neerslag kunnen bijvoorbeeld van negatieve invloed zijn. Hoe graag je het ook wilt, ga nooit over één nacht ijs. Houd straks vooral in de gaten of bij jou in de buurt een natuurijsbaan opengaat, want daar kun je schaatsen op een veilige ijsvloer. Bij de KNSB zijn 450 natuurijsclubs aangesloten. Hun banen worden goed geveegd en bijgehouden, waardoor het risico op vallen kleiner is.”

Hij adviseert schaatsliefhebbers om de komende dagen hun materiaal op orde te brengen. “Welk type schaatsen je ook hebt, zorg ervoor dat de ijzers goed geslepen zijn. Daarmee voorkom je valpartijen en dus blessures”, zegt Trouw. “Minstens zo belangrijk is dat je op natuurijs goede bescherming draagt. Dus trek handschoenen aan en zet in elk geval een helm op! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid. Schaatsen is superleuk, maar vooral als je het morgen ook weer kunt doen.” 

Zijn boodschap is ingegeven door recente cijfers van VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie, waarmee de KNSB samenwerkt om via onderzoek en voorlichting blessures te voorkomen. Wie straks het natuurijs op wil, kan de komende dagen nog snel zijn/haar schaatsvaardigheid  bijschaven op een van de 22 kunstijsbanen die Nederland rijk is. Trouw: “Het is kort dag, maar kan nog net.” Als de vorst komt en doorzet, zijn de natuurijsbanen de eerste plekken waar je veilig kunt schaatsen. Hier vind je een overzicht van waar zij gevestigd zijn.