Op de eerste en tweede dag van de GP Flanders, deel uitmakend van het inline Europacup-circuit, zijn  Rick Schipper (bovenste foto) en Lianne van Loon in de prijzen gevallen. Aan de overwinning van Schipper op de 500 meter mocht zelfs een sterretje worden toegevoegd, want het was sinds 2014 niet meer gebeurd dat er iemand van de Oranje-afvaardiging bij de senioren met een hoofdprijs aan de haal ging. Destijds was het Mark Horsten die thuisfavoriet Bart Swings in een inlinerit over acht kilometer verraste en hem naar plaats twee verwees.

Schipper won de finale van het sprintnummer voor een Portugees en een Italiaanse rijder. "Het gaat erg goed", zei de Noord-Hollander tevreden. "Vanochtend merkte ik onmiddellijk dat ik de extra turbo - zoals ik die ervoer tijdens de EC in Heerde - weer in de benen had. Het is fijn de bevestiging te krijgen door acties te kunnen maken waarmee ik mijn concurrenten kan aftroeven, in plaats van achter de feiten te moeten aan rijden zoals het geval was op het EK in Valence d'Agen. Daar lag een extreem moeilijke baan; hier lijken de omstandigheden heel erg op die van Heerde."

Lianne van Loon, in voorbereiding op het wereldkampioenschap later deze maand in Italië, is bezig aan een constante reeks op de Vesmaco-piste in het Belgische Zandvoorde. Vrijdag pakte ze al een podiumplaats mee op de puntenkoers (derde), zaterdag volgde er zilver op de 500 meter. Met de vierde plaats van de flying lap en het brons van zaterdagavond laat op de inline race over drie kilometer komt ze op twaalf punten in het totaalklassement, op dit moment goed voor de eerste plaats, twee punten voor de Indiase Aarathy Kastury Raj.

Vroege vluchters ontnemen Martin van de Pol kans op tweede WK-medaille paracycling
Ook de wegwedstrijd op het WK paracycling in Glasgow bracht marathonploegleider Martin van de Pol niet het gehoopte resultaat. De Barnevelder die in de winter de marathonrijdsters van Renault Van Ramshorst begeleidt, eindigde als zesde in de klasse C5. Net als in de finale van de individuele achtervolging op de piste werd te voorzichtig rijden hem fataal.
Van de Pol ‘vergiste’ zich in het trio dat al in de beginfase van de koers over 93,6 kilometer op avontuur ging. “Ze waren in mijn ogen niet de beste renners, maar bleken gezamenlijk wel gevaarlijke klanten. Ik bleef in het peloton omdat de beteren ook geen aanstalten maakten. Al snel werd echter duidelijk dat sommige jongens het slecht hadden in de regen. Toen ben ik met Daniel Abraham en een Braziliaan weggesprongen om in de achtervolging te gaan. Dat gevecht van drie tegen drie mislukte, want we kwamen niet meer vooraan in de race. Ontzettend jammer, aangezien ik goede benen had. Gelukkig kan ik naar huis met de zilveren medaille van de achtervolging”, reageerde Van de Pol.