Mastermind en Rekenservice stoppen, doorstart verwacht
Mastermind en Rekenservice stoppen na het lopende seizoen als sponsor van de vrouwenmarathonploeg, maar het is wel de bedoeling dat het team verdergaat onder de supervisie van ploegleider Yoeri Lissenberg. Momenteel wordt er gesproken met mogelijke nieuwe partners.
Tien seizoenen was Mastermind verbonden aan een schaatsploeg in de hoogste divisie van het vrouwenpeloton.  Enkele jaren later stapte Rekenservice het peloton in als sponsor van een vrouwenbelofteteam.  Na vele jaren apart van elkaar bij een team betrokken te zijn geweest,  sloegen beide sponsoren twee seizoenen geleden de handen ineen. Een samensmelting van beide ploegen tot één formatie in de Topdivisie werd het mooie resultaat van deze samenwerking.

Vooral op natuurijs bleken verschillende rijdsters in het rood-blauw goed 'uit de voeten' te kunnen.  Met name Emma Engbers (op de foto het peloton leidend op de Weissensee), vanaf de oprichting deel uitmakend van de ploeg, trad een paar keer op de voorgrond met korte klasseringen. Zo werd ze derde tijdens de eerste Nederlandse natuurijswedstrijd van 2017, een prestatie die ze een maand later herhaalde tijdens de Grand Prix 4 op het Zweedse Runnmeer. Een treetje hoger eindigde zij op de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee van 2020. Naast Engbers bestaat de ploeg op dit moment uit Roos Markus, Sanne van Heel en Tessa Snoek.

Foto: Neeke Smit

Arwin Verschoor, voorzitter van de stichting waaronder de marathonmannen van VRG-Mechan Groep en de vrouwen van Mastermind-Rekenservice vallen: "Ik ben Mastermind en Rekenservice dankbaar voor hun vertrouwen en bijdragen. Als partners hebben zij talentvolle rijders de kans gegeven zich te ontwikkelen. Iets dat past bij de visie van beide bedrijven. Helaas eindigt een mooie samenwerking.. Wij zullen er alles aan doen beide sponsoren een passend afscheid te bieden. Met een schuin oog kijken wij al naar de tweede serie van natuurijswedstrijden in Zweden."

"Het doel voor de toekomst is het gat met de grote ploegen te verkleinen", gaat hij verder. "Wij willen nadrukkelijker meedoen om de podiumplaatsen dan in het verleden, meer invloed hebben op het koersverloop. Hoe mooi is het om jonge rijders op te pikken en te helpen om het maximale uit zichzelf te halen. Gezien onze ambities moeten we echter ook naar de gevestigde rijders kijken. We hebben hen steeds meer te bieden."  

Yves Vergeer verlegt aandacht opnieuw meer naar marathon
Langebaanschaatser Yves Vergeer (20) van Team IKO is de laatste aanwinst voor de Topdivisie-marathonploeg van Okay-KPMS. In 2018-'19 en '19-'20 maakte hij al deel uit van de belofteformatie van Okay. De geboren Warmonder beschouwt deze discipline als het ideale middel om fysiek sterker te worden, wat hem over een paar jaar van pas komt in het langebaanwerk. Deze winter kwam hij zeven keer aan de start van een marathon; in Den Haag behaalde hij zijn beste klassering (zesde plaats). Vergeer is ook van plan volgend seizoen aan de drie belangrijkste langebaantoernooien in Nederland me te doen. 

Kunstrijdster Julia van Dijk naar WK Junioren
De KNSB heeft Julia van Dijk geselecteerd voor het WK Kunstrijden voor junioren. Het evenement wordt van 27 februari tot en met 5 maart gehouden in Calgary. Isabella Smit is aangewezen als reserverijdster en Jeroen Prins wordt afgevaardigd als jurylid voor het paarrijden. 

Schaatsplezier voor iedereen op eerste Daikin Warmste Winterdag
Zo’n 400 mensen met een beperking beleefden in Thialf een dag vol schaatsplezier, zowel actief als passief, tijdens de eerste Daikin Warmste Winterdag. Dit evenement, een initiatief van het Fonds Gehandicaptensport, had op 5 februari plaats in de schaduw van de Daikin NK Afstanden in de ijshockeyhal van Thialf. Hele gezinnen beleefden een ontspannen dagje uit in Heerenveen. Oud-schaatsster Barbara de Loor gaf clinics samen met medewerkers van de Sven Kramer Academy clinics. Daarna werd er gezamenlijk gekeken naar de nationale schaatstoppers op het Daikin NK Afstanden.

De Daikin Warmste Winterdag is het vervolg op een oude traditie, die onder de vorige KNSB-hoofdsponsor de KPN Schaatsvriendendag heette. Vanwege storm (2020) en corona (de jaren daarna) werd het evenement na 2019 steeds geannuleerd. Met steun van Daikin en Univé werd, in samenwerking met House of Sports, misschien wel een nieuwe traditie gestart.