Polen krijgt nog een overdekte ijsbaan in Warschau
Polen krijgt op termijn een derde topsportfaciliteit voor langebaanschaatsers. Dat heeft de schaatsbond bekendgemaakt. De huidige baan van Stegny in het zuiden van Warschau wordt in de komende maanden gesloopt. Daarna wordt begonnen met de bouw van een nieuwe overdekte ijsbaan. De lokale overheden investeren zo’n veertig miljoen euro in de bouw van de nieuwe hal.

“We zijn al lang bezig deze investering te kunnen doen, het is een strategische opsteker voor het Poolse schaatsen”, zegt president Rafał Tataruch van de Poolse schaatsfederatie. “Ik ben ervan overtuigd dat deze investering het waard is. Het is extreem belangrijk voor onze discipline dat we Warschau ook een thuisbasis hebben voor onze Poolse schaatsers.”

Polen beschikt momenteel over een overdekte 400-meterbaan in Tomaszów Mazowiecki (foto boven), die in 2017 opgeleverd werd. Inmiddels zijn daar diverse internationale wedstrijden verreden. In Zakopane – ten zuiden van Katowice op de grens met Slowakije - wordt momenteel gewerkt aan een ijsbaan. De bouw van het Central Sports Center aldaar moet in de komende maanden afgerond worden.

Toekomst van kunstijsbaan Enschede voorlopig veiliggesteld
IJsbaan Twente blijft de komende jaren open. Dat is de uitkomst van een stemming in de gemeenteraad van Enschede. De raadsleden stemden deze week over de extra bijdrage van 250.000 euro om de exploitatie rond te krijgen, voorgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Met uitzondering van de Partij van de Dieren ging de raad unaniem akkoord met het plan. De gemeente draagt jaarlijks al 100.000 euro bij aan de ijsbaan. Negen Twentse gemeenten hebben voor het komende winterseizoen een eenmalige financiële bijdrage gedaan.

Vanaf volgend jaar staat de gemeente er alleen voor en staat dan in totaal voor 350.000 euro per jaar garant voor IJsbaan Twente. Dat is ongeveer de helft van het benodigde geld om de baan open te houden. Men werkt intussen om de duurzaamheid van de ijsbaan te verbeteren en de energierekening naar beneden te brengen. Ook moet de ijsbaan in de toekomst zomers zijn deuren openen voor andere activiteiten.